Kina i Indija dogovorile - povlačenje vojski sa sporne granice

Autor 

Kina i Indija objavile su se dogovorile ublažiti tenzije na spornoj himalajskoj granici te da će poduzeti korake kako bi obnovile "mir i spokoj", poslije diplomatskog sastanka u Moskvi.

Kineski dužnosnik Wang Yi i indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar sastali su se u Moskvi jučer i došli do konsenzusa u pet točaka, koji uključuje sporazum o povlačenju vojski s obje strane te ublažavanju tenzija, rekle su dvije zemlje u zajedničkoj izjavi, prenosi Hina.

- Jaishankar je rekao Wangu da bi se vojska trebala povući s "područja napetosti", kako se situacija ne bi pogoršala - rekao je indijski izvor. Protivničke vojske se nalaze na nekim mjestima udaljene jedva sto metara jedna od druge.

- Wang je rekao Jaishankaru da je "imperativ odmah zaustaviti provokacije kao što su pucanje i druge opasne radnje koje krše obaveze obiju strana - reklo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi danas.

Kina i Indija međusobno su se optužile za paljbu u zrak tijekom sukoba, što je povreda dugotrajnog protokola kojim je dogovoreno da se na osjetljivoj granici ne koristi vatreno oružje.

Sastanak ministara trajao je dva sata te je bio posljednji diplomatski pokušaj da se spriječi sukob između dviju najmnogoljudnijih zemalja na svijetu.

Jaishankar je rekao Wangu da je Indija dubinski zabrinuta po pitanju gomilanja kineskih snaga na liniji stvarne kontrole na nejasno određenoj granici.

Atrakcija