Blok protiv Kine: Japan i Australija jačaju obrambenu suradnju zbog sve dominantnije Kine

Autor  Nov 17, 2020

Australski premijer Scott Morrison i njegov japanski kolega Yoshihide Suga potvrdili su blisku sigurnosnu suradnju dviju zemalja uslijed sve odlučnijeg nastupanja Kine u indo-pacifičkoj regiji.

Suga je objavio da su dvije strane okvirno dogovorile Sporazum o recipročnom pristupu koji će ubrzati administrativne procedure za međusobno korištenje vojnih baza dviju država za zajedničke vježbe i upravljanje katastrofama.

Japan i Australija su posebni strateški partneri i surađivat će kako bi ostvarili slobodan i otvoren Indo-Pacifik, rekao je Suga na konferenciji za medije nakon sastanka.

Australski premijer je rekao kako dvije zemlje dijele sjajno savezništvo sa SAD-om. Dijelimo i najznačajniji trgovinski odnos s Kinom i veoma snažne i pozitivne odnose sa svim zemljama, državama Indo-Pacifika, te strastveno vjerujemo u naše suverenitete, dodao je Australac.

Japan i Australija su u nedjelju bili među petnaest potpisnica Sveobuhvatnog regionalnog ekonomskog partnerstva (RCEP), najvećeg trgovinskog sporazuma na svijetu koji obuhvaća zemlje ASEAN-a, Kinu, Novi Zeland i Južnu Koreju.

RCEP će obuhvatiti 30 posto svjetske ekonomije, isti postotak svjetskog stanovništva, te će se odnositi na 2,2 milijarde potrošača, objavio je Vijetnam, domaćin ceremonije potpisivanja tog sporazuma.

Morrison je u dvodnevni posjet Japanu stigao u utorak ujutro, time postavši prvi inozemni čelnik koji se sastao sa Sugom na japanskom teritoriju nakon što je on u rujnu preuzeo upravljanje Japanom od Shinza Abea.

Dvije države su izrazile zabrinutost zbog kineske militarizacije otoka u Južnom kineskom moru, prisutnosti kineskih brodova obalne straže u blizini nenastanjenih otočića u Istočnom kineskom moru te zbog uvođenja novog zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, prenosi Hina.

Otočje Senkaku, kojim upravlja Japan, svojataju i Kina i Tajvan u kojima su nazvani Diaoyu te Tiaoyutai.

Prošli mjesec su se u Tokiju sastali čelnici Japana, Indije, Australije i SAD-a u formatu Quada (kvadriterale), te su razgovarali o jačanju suradnje, posebno po pitanju pandemije koronavirusa i sve dominantnije Kine.

Atrakcija