Biološki rat u praksi: Proizvođači frustrirani kineskom kontrolom uvezene hrane

Autor  Nov 18, 2020

Kineske vlasti tvrde da su detektovale korona virus na pakovanju proizvoda iz 20 zemalja.

Zemlje koje su najveći proizvođači hrane na svijetu sve su više frustrirane zbog kineske kontrole uvezenih proizvoda, prenosi Tanjug.

One su pozvale Kinu da prestane sa agresivnim testiranjem na korona virus, za koje mnogi tvrde da je jednako trgovinskim sankcijama, prenosi Reuters.

Kineske vlasti tvrde da su detektovale korona virus na pakovanju proizvoda iz 20 zemalja, uključujući svinjetinu iz Njemačke, govedinu iz Brazila i ribu iz Indije.

Strani zvaničnici, međutim, navode da su ove otpužbe neosnovane i da one štete reputaciji uvezene hrane bez razloga.

Procijeniti stvarne rizike

Na sastanku Svjetske trgovinske organizacije koji je održan 5. i 6. novembra Kanada je kinesko testiranje uvezene hrane i njihovu zabranu nazvala "neopravdanim trgovinskim sankcijama" i pozvala vlasti u zemlji da obustave ovu praksu.

Kanada tvrdi da Kina nije pružila naučno opravdanje za ove mjere, a podržale su je Australija, Brazil, Meksiko, Velika Britanija i SAD.

Washington je u utorak saopštio da je od Kine i pred Svjetskom trgovinskom organizacijom zatražio da osigura da mjere koje preduzima na odgovarajući način procijene stvarne rizike, posebno kada neopravdano ograničavaju trgovinu.

Američko ministarstvo poljoprivrede je navelo da nedavne kineske restrikcije na uvezenu hranu zbog COVID-19 nisu utemeljene na naučnim činjenicama i da ugrožavaju trgovinu.


Mogućnost da je virus potakao iz inostranstva

Međutim, Kina je od tada samo pojačala testiranje uvezene hrane.

Global Times, tabloid koji podržava vladajuća Komunistička partija, ove nedjelje je sugerisao da prisustvo korona virusa na uvezenoj hrani povećava mogućnost da je virus možda potekao iz inostranstva, a ne iz Wuhana kao što se misli.

Kina je sa testiranjem ohlađene i zamrznute uvezene hrane na korona virus počela u junu, nakon izbijanja klastera zaraze među radnicima na pijaci u prijestolnici.

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da ni hrana ni ambalaža nisu poznati kao putevi transmisije virusa.

Atrakcija