Gdje odlazi Trump nakon što napusti Washington?

Autor 

Još uvijek aktuelni Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump ove sedmice napušta Bijelu kuću i Washington, a mediji u toj zemlji već nagađaju gdje će Trump provesti prve dane nakon završetka mandata.

Washington Post piše kako Trump napušta prijestolnicu “politički povrijeđen, ušutkan na društvenim mrežama, i u biti nepoželjan u svom rodnom New Yorku”, te kako post-predsjednički život nastavlja u svojoj luksuznoj rezidenciji Mar-a-Lago Club na Floridi.

Florida je jedna od dvije ključne savezne države u kojima je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima prošlog novembra, a poraženom kandidatu će na ovoj lokaciji vjerovatno i dalje aplaudirati kad zaigra golf ili izađe na ručak, piše američki list.

Južna Florida, gdje se rezidencija nalazi, u kratkom roku je postala središte desničarskih posrednika moći i medijskih likova, a neki od Trumpovih nasljednika planiraju se preseliti u to područje.

Prema pisanju ovog američkog medija, pomoćnici već rade na uspostavljanju “Trumpovog feuda” u ‘Sunshine State’ kako bi održali njegov utjecaj na republikansku politiku, tvrde savjetnici koji su govorili pod uslovom anonimnosti, prenosi Washington Post.

Neki od istih izvora govore čak o planovima o otvaranju predsjedničke biblioteke ili muzeja, koji bi bili locirani upravo na Floridi, s obzirom na popularnost koju odlazeći predsjednik uživa u toj saveznoj državi a zbog nepopularnosti u rodnom New Yorku.

Izvršni direktor Newsmaxa Christopher Ruddy, dugogodišnji Trumpov prijatelj i član Mar-a-Lago Cluba, predvidio je da će predsjednik ostati snažna figura u politici i medijima bez obzira na njegove trenutne nevolje.

“Ne znamo kakva će se pravna pitanja pojaviti, ali ne uzimajući to u obzir, mislim da će on ostati globalna sila”, rekao je Ruddy.

“Mislim da će mu se više svidjeti biti post-predsjednikom, nego što mu se svidjelo biti predsjednikom, jer uživate mnoge pogodnosti bez toliko ograničenja.”

Atrakcija