Melania i jakna + još devet fotki koje definiraju Trumpovo predsjedavanje

Autor 

Mnogo je gafova i šokantnih odluka zabilježeno okom kamere tokom četiri godine vladavine sada već odlazećeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Ovo je izbor nekoliko takvih koju je na Dan inauguracije Joe Bidena pripremio BBC.

Masa okupljena na ceremoniji inauguracije Donalda Trumpa 20. januara 2017.


Reuters

Samo nekoliko dana kasnije, novi je predsjednik optužio medije da lažu o broju prisutnih. Tada je rekao da je ljut što su slike pokazale da je gužva manja nego za prve inauguracije Baracka Obame 2009. godine.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer rekao je medijima da je to bila "najveća publika na inauguraciji ikad. Tačka.

Pristalice krajnje desnice i bijeli nacionalisti sudjelovali su u mitingu osvijetljenom bakljama kroz Charlottesville u državi Virginia, u augustu 2017.


Getty Images

Sljedećeg dana jedna žena je ubijena, a 19 ih je povrijeđeno kada se automobil zabio u gomilu protudemonstranata u gradu.

Kao odgovor, predsjednik Trump osudio je nasilje "mnogih strana", što je izazvalo val kritika. Nekih 48 sati kasnije, osudio je ekstremiste krajnje desnice nazivajući "KKK, neonaciste i bijele supremaciste odvratnim prema svemu što nam je drago".

Joe Biden rekao je da je predsjednikov odgovor na tragediju potaknuo njegovu vlastitu odluku da se kandiduje protiv njega.

Prisustvo Trumpa na summitu G7 u Kanadi u junu 2018. nije dobro započelo, jer je prije događaja predsjednik najavio uvozne carine na čelik i aluminij iz EU, Meksika i Kanade.


EPA

Druge slike sa sastanka pokazale su prijateljske odnose između čelnika - no mnogi su smatrali da ova fotografija odražava temeljne napetosti okupljanja.

Trump napustio je summit prije ostalih čelnika i tvrdio da je Amerika "poput kasice prasice koju svi pljačkaju".

Prva dama Melania Trump fotografisana tokom putovanja u pritvor za migrantsku djecu u junu 2018., u jakni na kojoj piše "Stvarno me nije briga, a tebe?".


Reuters

Spekuliralo se oko toga koju poruku gospođa Trump namjerava poslati noseći takvu jaknu na tom putovanju, koje je usljedilo nakon udara kritika zbog politike odvajanja djece od roditelja na granici a koju je provodio njen suprug.

Prva dama je kasnije priznala da je to bila poruka "za ljude i za ljevičarske medije koji je kritiziraju. „Želim im pokazati da me nije briga. Mogli biste kritizirati što god želite reći. Ali to neće zaustaviti da učinim ono što smatram ispravnim ".

Trump poziva na kompromis u politici tokom svog obraćanja o stanju nacije u februaru 2019., ali fotografija Nancy Pelosi dok sarkastično aplaudira pokazala je mnogo više


Getty Images

Trump je tada prekršio protokol ne čekajući uobičajeni uvod od predsjednika Doma prije početka svog govora.

Slika nazvana "pljesak Pelosi" brzo je postala viralna, pokazavši veliko političko rivalstvo između njih dvoje.

Trumpov ulazak na sjevernu stranu vojne linije razgraničenja koja dijeli Sjevernu i Južnu Koreju u junu 2019. Time je postao prvi američki predsjednik koji je prešao preko te granice


Getty Images

Njegova odluka da se sastane s Kim Jong-unom bez preduslova zapanjila je svijet.

Uprkos očitom zagrijavanju odnosa, postignut je mali konkretan napredak u pregovorima oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Kim Kardashian West govori na događaju u Bijeloj kući o reformi zatvora u junu 2019


Getty Images

slavni aktivist lobirao je u Trumpovoj administraciji u ime bake koja je doživotno zatvorena. Trump je kasnije odlukom visokog profila pomilovao Alice Johnson.

Predsjednik Trump već je pomilovao 94 osobe, a špekulira se da bi mogao pomilovati još 100 osoba prije nego što napusti dužnost.

Trump drži bibliju ispred Biskupske crkve svetog Ivana, preko puta Bijele kuće u junu 2020. godine


Reuters

Mirni demonstranti protiv rasizma uklonjeni su s obližnjeg trga Lafayette pomoću suzavca i plašljivaca kako bi predsjednik i njegova pratnja mogli prošetati do crkve.

Njegovi su postupci izazvali šok i bijes mnogih vjerskih vođa, koji su ga optuživali za upotrebu religije u političke svrhe.

Trumpova porodica posmatra njegovu debatu sa Joeom Bidenom tokom prve predsjedničke rasprave u Clevelandu u državi Ohio 29. septembra 2020.


AFP

Prekršili su pravila rasprave da svi gledatelji nose maske - što je izazvalo istu kritiku koja je često usmjerena prema njihovom ocu zbog 'mlakog' stava prema virusu.

Nekoliko dana nakon rasprave, predsjednik je i sam bio pozitivan.

Tri noći proveo je u bolnici na liječenju prije nego što se vratio u Bijelu kuću, izjavivši da se osjeća "stvarno dobro" i pozivajući druge da se ne boje virusa.

Mnoštvo Trumpovih pristaša penje se na američki Kapitol u Washington DC-u ranije ovog mjeseca nakon skupa "Stop krađi (glasova)"


Reuters

Uslijedilo je 70-minutno obraćanje predsjednika u kojem ih je pozvao da marširaju na Kongres gdje su se političari sastajali kako bi potvrdili pobjedu demokrate Joea Bidena. Rulja je upala u zgradu Kapitola i pokušala ući u odaje u kojima su se zakonodavci sakrili.

Ubijeno je pet osoba, uključujući jednog policajca.

Trump je od tada opozvan, postavši prvi predsjednik koji je dva puta opozivan. I dalje negira optužbe da je rulju svojih pristaša poticao na napad na Kapitol.