Pismo ostaje tajna - “Vjerojatno nikad nećemo saznati što je Trump napisao Bidenu u poruci”

Autor 

Objasnio je da vjerojatno nikad nećemo saznati što je Trump napisao Bidenu u poruci koja se tradicionalno ostavlja nasljedniku u Ovalnom uredu: “To je bonton, to ostaje povjerljiva informacija.”

Bivši šef protokola Hrvatskog sabora Zdeslav Perković u Novom danu za N1 Hrvatska je komentirao inauguraciju novog američkog predsjednika Joea Bidena.

Joe Biden je u srijedu inauguriran kao 46. američki predsjednik. Zbog incidenta nasilnog upada u Kongres ranije ovaj mjesec i zbog pandemije koronavirusa ova je inauguracija organizirana u posve drugačijim okolnostima.

“59. inauguracija 46. američkog predsjednika, drugog katoličkog vjeroispovijesti, prošla je u posebnim uvjetima, i protokolarnim i sigurnosnim. Ako govorimo o ceremoniji, spomenimo inauguraciju Georgea Washingtona koja je bila obrazac za daljnje. On je prisegnuo 20. 4. 1789. u New Yorku u Federalnoj zgradi u Wall Streetu. Ta prisega je bila malo drugačija, no u ustavu jedini konstituitvni dio te ceremonije je prisega. Sve drugo prije i poslije su tradicije koje postoje. Već 232 godine postoji tradicija da 20. siječnja bude dan inauguracije. Bilo je par odmaka od toga, primjerice ako pada na nedjelju kao u slučaju Reagana”, rekao je Zdeslav Perković.


Utjecaj na Hrvatsku

Ističe da je američki protokol itekako utjecao na druge zemlje pa tako i na Hrvatsku:

“Biblija je ovdje ključna, u nekim državama je to Ustav. Jill Biden je držala 127 godina staru Bibliju na koju je predsjednik Joe Biden prisegnuo… Sudjelovao sam u drugoj inauguraciji Franje Tuđmana tako da znam da smo pod američkim utjecajem. Forma ceremonije u nemogućim uvjetima pokazala je koliko forma ponekad određuje sadržaj, koliko je demokracija krhka i koliko je potrebna da bi se naglasilo postojanje države i njezina snaga.”

Na organizaciju same ceremonije utjecao je cijeli niz sigurnosnih faktora, a zanimljivo je bilo gledati i kako je sad bivši predsjednik Donald Trump odletio helikopterom u vojnu bazu Andrews gdje je održao govor.

“Od jutra sam promatrao što se događalo. Joe i Jill Biden su bili u kući neposredno preko puta Bijele kuće. Čekalo se da Trump ustane i ode helikopterom Marine One. Odlazak Bidena do katedrale bio je odgođen 20 minuta jer se čekalo da završi ova ceremonija u Andrewsu”, rekao je Perković.

Objasnio je da vjerojatno nikad nećemo saznati što je Trump napisao Bidenu u poruci koja se tradicionalno ostavlja nasljedniku u Ovalnom uredu: “To je bonton, to ostaje povjerljiva informacija.”

Atrakcija