RADONČIĆEV POTEZ PROGLAŠEN POLITIČKOM ATRAKCIJOM MJESECA U REGIONU JIE

Autor 

Radončićev potez proglašen je Političkom atrakcijom mjeseca u regionu JIE - Radnočić ponijeo nagradu za Najatraktivniji politički čin u BiH  - „The most attractive political act – Najatraktivniji politički čin”

Potez predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da smijeni odgovornog iz SBB-a za izbornu krađu na izborima u Mostaru proglašen je „Političkom atrakcijom“ mjeseca februara iz BiH u regionu JIE.
 
SBB je prva politička stranka u BiH a vjerovatno i u regionu,  koja je rigorzno kaznila svog člana zbog krađe na izborima i to je dovoljno za ulaz u istoriju ali i za najavu potpuno novog odnosa prema korupciji u izborima, ne samo u BiH, jer će ova odluka imati snažan uticaj u cijelom regionu. U tom smislu, Radončićeva odluka je „izmjenjivač pravila igre“.
 
Podsjetimo, Radončić je uporno godinama upozoravao o problemu sa krađom glasova na izborima u BiH  kojom je i njemu i njegovoj političkoj stranci SBB bila pričinjena izuzetno velika šteta.
 
Do samo prije mjesec dana, odluka koju je donijeo Radončić isključivši svog člana i predsjednika GO SBB Mostar zbog krađe glasova, ali i cijeli Gradski odbor SBB (i pritom pozvavši nadležno Tužiteljstvo na reakciju), bio je nezamisliv potez bilo koje političke stranke  u političkom prostoru i političkom diskursu BiH i regiona  i da je saopćena kao prognoza ili predviđanje bila bi ocijenjena kao vrsta  naučne fantastike ili vijest koja je došla iz daleke budućnosti.
 
Sada, nakon Radončićevog poteza u Mostaru, izvjesno je da se ulazi u novu fazu u kojoj će izborni rezultati biti pod izuzetno velikom lupom i pod potpuno drugačijim sistemom nadzora.
 
Historijska prekretnica za BiH i region
 
Radončićev potez je historijska prekretnica za BiH koji će postati orijentir prema kojem se političke stranke moraju okrenuti ukoliko žele djelovati kao iskrene, ozbiljne i dosljedne u ophođenju prema javnosti ali i  prema vlastitom kredibilitetu: čini se da je Radončić uspio da pokrene možda i ključno pitanje za cijeli region:  izborni model i vjerodostajan nadzor kao početak svih problema i nazadovanja. Na taj način, Radončić je ukazao na „živu smrt“ demokracije u BiH.
 
Po prvi puta jedna politička stranka ne zatvara oči niti traži izgovore za korupciju i namještanje rezulata izbora u vlastitim redovima, već to otvoreno sankcionira i o tome vrlo, vrlo otvoreno i transparentno govori pred javnošću.
 
Izbor i proglašenje Političke atrakcije mjeseca u regionu JIE priređuje agencija Atrakcija.
 
Proglašene Političke atrakcije automatski se uvrštavaju u Kalendar  History start&political attractions  i bit će redovno obilježavane svake godine  podsjećanjem putem Daily Report History Start Saopćenja za javnost  svake godine, u ovom slučaju 26.2. na dan kad je Radončić objavio svoju odluku o smjeni zbog krađe glasova.

Izvadak iz Daily report:

Hisrtory start & political attraction – date: 26.2. - Lider SBB-a Fahrudin Radončić smijenio i isključio iz svoje stranke predsjednika GO SBB Mostar zbog krađe glasova na izborima održanim u Mostaru  20. decembra 2020., smijenio GO SBB Mostar te pozvao Tužilaštvo na reakciju. SBB je saopćio da s razlogom poziva na adekvatnu reakciju nadležno tužiteljstvo i krivično sankcioniranje izborne krađe koja je nedvojbeno dokumentirana u Centralnoj izbornoj komisiji BiH a te tabele su objavljene već ranije u svim medijima.
Ovim je SBB postala prva poitička stranka koja je pozvala na preispitivanje rezultata na svom primjeru i promjenu modela i nadzora izbora koji decenijama omogućuje manipulacije i izborne prevare.

Atrakcija