×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 45

Stotina agenata CIA-e i članova porodice sa havanskim sindromom

Autor  Jul 23, 2021

Šef agencije podsjetio da je američka Nacionalna akademija nauke u decembru potvrdila kako je vjerovatna teorija da sindrom uzrokuju zrake „usmjerene energije“.

Približno 100 službenika američke Centralne obavještajne agencije (CIA) i članova njihovih porodica nalazi se među 200-tinjak američkih zvaničnika oboljelih od misterioznog havanskog sindroma, rekao je u četvrtak direktor CIA-e William Burns, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Burns, kojeg je američki predsjednik Joe Biden kao prvog karijernog diplomatu postavio na čelo CIA-e, rekao je u intervjuu za javnu radiostanicu National Public Radio da je pojačao napore svoje agencije kako bi se utvrdio uzrok sindroma koji se manifestira kroz migrenu i vrtoglavicu.

 

Briga o narodu


Potvrdio je kako je, među ostalim koracima, zadužio višeg oficira koji je nekada vodio lov na Osamu bin Ladena da vodi radnu grupu koja istražuje sindrom, a utrostručio je i veličinu medicinskog tima koji učestvuje u istrazi.

Agencija je također skratila, sa osam na dvije sedmice, vrijeme koje osobe povezane s CIA-om moraju čekati na prijem u Nacionalni vojnomedicinski centar Walter Reed, rekao je.

„Mislim da je duboka obaveza bilo kojeg čelnika da se brine o narodu i to sam odlučan učiniti“, rekao je Burns za NPR u prvom intervjuu otkako je u martu postao direktor CIA-e.

 

“Usmjerena energija”


Havanski sindrom, sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i propusta u pamćenju, tako je nazvan jer je prvi put zabilježen kod američkih zaposlenika u ambasadi na Kubi 2016. godine.

Burns je podsjetio da je američka Nacionalna akademija nauke u decembru potvrdila kako je vjerovatna teorija da sindrom uzrokuju zrake „usmjerene energije“.

Postoji „vrlo jaka mogućnost“ da je sindrom namjerno izazvan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je Burns, suzdržavši se od konačnih zaključaka do okončanja istrage.