WP: General tajno zvao Kinu iz straha da će Trump pokrenuti rat

Autor  Sep 15, 2021

Najviši američki general tajno je dva puta nazvao svoga kineskog kolegu u posljednjim mjesecima mandata Donalda Trumpa, zbog zabrinutosti da bi američki predsjednik mogao potaknuti rat s Kinom jer je na vidiku bio njegov potencijalni gubitak izbora, prema novinskom izvještaju u utorak.

Američki general Mark Milley, načelnik Združnog štaba američke vojske, nazvao je generala Lija Zuochenga iz Narodnooslobodilačke vojske 30. oktobra 2020. godine, četiri dana prije predsjedničkih izbora i ponovno 8. januara, dva dana nakon što su Trumpove pristaše poveli napad na američki Kapitol, izvijestio je The Washington Post, a prenosi Hina.

U pozivima, Milley je pokušavao uvjeriti Lija da je SAD stabilan te da neće napasti, i ako bude napada, da će svoga kolegu izvijestiti prije vremena, piše u izvještaju.

Izvještaj se temelji na knjizi “Peril” koju su napisali novinari Bob Woodward i Robert Costa, koja se oslanja na intervjue s 200 izvora i koja će biti objavljena sljedeće sedmice.

Milleyev ured odbio je komentirati. Trumpove predstavnike nije bilo moguće kontaktirati.

Kontakt s Kinom

Trump je imenovao Milleyja na najvišu vojnu dužnost 2018. godine, no počeo ga je kritizirati, kao što je to činio s mnogim svojim podređenim nakon što je izgubio izbore od demokrata Joea Bidena u novembru te napustio Bijelu kuću 20. januara.

Milley je bio motiviran da kontaktira Peking drugi puta djelomično i nakon poziva predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi, koja je pitala generala koje mjere zaštite su na snazi da spriječe “nestabilnog predsjednika” od pokretanja nuklearnog napada, piše u izvještaju koje navodi prijepis poziva.

“Lud je. Znaš da je lud”, rekla je Pelosi Milleyju u pozivu.

Prema navedenom prijepisu poziva, general je odgovorio, “Slažem se s vama u svemu.”

IZVOR: AGENCIJE