Slovenija: Državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o vakcinaciji

Autor  Sep 17, 2021

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se vakcinisati protiv COVID-19, a negativan test na korona virus više im neće biti dovoljan za dolazak na posao, kao za ostale nevakcinisane građane, odlučila je Vlada.

Da bi mogli raditi, svi će, ako do sada nisu vakcinisani ili već preležali bolest, morati dokazati da su dobili prvu dozu vakcine do 1. oktobra, a do 1. novembra drugu dozu, osim ako se ne odluče za vakcinu Johnson&Johnson, koja pruža zaštitu nakon jedne doze, prenosi Hina.

Odluku kojom želi dati primjer i ostaloj populaciji da se što prije vakciniše Vlada je donijela kasno u četvrtak navečer na dopisnoj sjednici, a pojasnit će je detaljnije u petak, na konferenciji za novinare.

Pooštravanje protuepidemijskih mjera, po kojima je za rad, javni prevoz, odlazak u trgovački centar, banku ili poštu te niz drugih aktivnosti potrebno imati COVID potvrdu o vakcinaciji ili negativan test, na snazi je od srijede, kada su u Ljubljani održane demonstracije protivnika Vlade, protiv kojih je nakon nereda intervenirala policija.

Restrikcije povećale interes za vakcinaciju


Prema objavljenoj anketi koju prenose mediji, protiv takvog zaoštravanja mjera je više od 40 posto ljudi, a mnogi takozvane PCT uvjete za rad smatraju diskriminatornim.

Ministar zdravstva Janez Poklukar to negira, pa je za Slovensku televiziju izjavio da Vlada odlukom samo daje stanovit “socijalni benefit” onima koji se vakcinišu i tako štite svoje i zdravlje drugih.

Premijer Janez Janša izjavio je da, uprkos negodovanju i protestima, Vlada od svojih mjera protiv širenja zaraza neće odustati, a restrikcije su od same najave snažno povećale interes za vakcinaciju.

Vladin glasnogovornik za vakcinaciju Jelko Kacin kazao je da je od početka ovog mjeseca broj vakcinisanih u sedmici povećan za dva do tri puta, pa bi u ovoj sedmici moglo biti vakcinisano i do 35.000 ljudi.

IZVOR: AGENCIJE