Ogradjivanje žicom - Cilj je da se nama kaže da će pustiti srpske nacionaliste da nas pobiju ako ne dopustimo hrvatskim da nas ograde u bodljikavu žicu - Suljagić

Autor  Okt 27, 2021

Udari Milorada Dodika na ustavno-pravni poredak naše države, pa i prijetnje sukobima i scenarijem iz 1992. godine, a onda i sastanci na liniji Beograda – Zagreb u najmanju ruku pravi paralele s ne tako davnom prošlošću

Nakon što su se istog dana sastali predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u Zagrebu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i dopredsjedavajući Doma naroda BiH Dragan Čović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu ne stišavaju se reakcije s obzirom na okolnosti u kojima se BiH nalazi.

Udari Milorada Dodika na ustavno-pravni poredak naše države, pa i prijetnje sukobima i scenarijem iz 1992. godine, a onda i sastanci na liniji Beograda – Zagreb u najmanju ruku pravi paralele s ne tako davnom prošlošću.

Gotovo istovremeno američki dužnosnik Mathhew Palmer boravio je, također, u Zagrebu, gdje se susreo sa Andrejom Plenkovićem, premijerom Hrvatske, a danas stiže u Sarajevo.

Politolog i analitičar prof. dr. Jasmin Mujanović, koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, primjećuje kako je sada sve otvoreno, pa i da se sve otvoreno radi.

-Hrvatski predsjednik Milanović i secesionista, odnosno militantni srpski nacionalista Dodik u zajedničkom pokušaju da BiH trajno pokopaju u segregacijske lance. Samit Čović-Vučić potvrdio osovinu Zagreb-Beograd-Dodik/Čović, zaključio je Mujanović na Twitteru.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić smatra da je pravac pritisaka, prije svega prema zvaničnom Sarajevu sličan onom kakav je bio 90-ih godina.

-Ako dobro razumijem, cilj diplomatskog pritiska je da se nama kaže da će međunarodna zajednica pustiti srpske nacionaliste da nas pobiju ako ne dopustimo hrvatskim nacionalistima da nas ograde u bodljikavu žicu. Kao da je bilo šta od toga u njihovoj moći ili rukama... , napisao je Suljagić, a onda je nastavio seriju tweet-ova o ovoj temi.

-U tom smislu, genocid koji je trajao devedesetih godina prošlog stoljeća korišten je kao sredstvo snažnog naoružavanja bosanske vlade da prihvati podjelu zemlje, umjesto da je zaustavi. Valjda se na Balkanu može sve oprostiti osim muslimana, zaljučio je Suljagić sa dozom ironije.

-Polazna tačka međunarodnog posredovanja, počevši od 1992. bila je, i jest pritisak na Sarajevo da prihvati sve zahtjeve zagrebačkih i beogradskih emisara u Bosni i Hercegovini. U tom smislu Matthew Palmer ide stopama Josea Cutileira, Davida Owena, itd... napisao je Suljagić.

Izvor: Oslobodjenje