Nelson: Političke blokade sprečavaju napredak zemlje

Autor  Nov 17, 2021

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni Hercegovini Eric Nelson ponovio je danas u Sarajevu da političke blokade i nefunkcioniranje državnih institucija obeshrabruju investitore i sprečavaju napredak zemlje.

- Umjesto da BiH vuku unatrag u period iz devedesetih godina, svi lideri u BiH imaju obavezu raditi na tome da zemlja ide naprijed i predano na tome rade - dodao je Nelson.

Osvrnuo se na posjete dužnosnika SAD-a Dereka Cholleta koji je savjetnik državnog sekretara te zamjenika pomoćnika državnog sekretara Gabriela Escobara koji su se susreli s brojnim bh. dužnosnicima, napominjući da je Chollet donio pismo državnog sekretara Antonyja Blinkena u kojem su istaknuti ciljevi važni za BiH.

Američki državni sekretar Antony Blinken je u pismu članovima Predsjedništva BiH ponovio stav SAD da će jednostrano povlačenje iz državnih institucija BiH biti sankcionisano. "Kao svjedok potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, SAD ponavljaju da će potezi jednostranog povlačenje iz instit...
- Njegova jasna poruka bila je da BiH mora ići naprijed i implementirati reforme, a lideri moraju učestvovati u radu vlade i postići dogovor kojim će omogućiti da zemlja ide naprijed - kazao je Nelson.

Sve ono što sprječava napredak zemlje je nešto što treba ukloniti, dodao je Nelson, i važno je fokusirati se na važna pitanja i rješavati ih unutar postojećih institucija bilo da se radi o pitanjima ekonomskog napretka, pandemije koronavirusa ili političke krize.

Izvor: Fena