"Nova njemačka vlada treba zaustaviti Dodika"

Autor  Nov 23, 2021

"Nova njemačka savezna vlada treba, u tijesnoj koordinaciji s Evropskom unijom, odlučno odbiti 'zveckanje oružjem' Milorada Dodika i drugih", poručuje u izjavi za politicki.ba Boris Mijatović, novoizabrani zastupnik Zelenih u Bundestagu.

Mijatović je na proteklim izborima izabran za zastupnika u svom rodnom Kaselu.

Rođen je 1974. godine, a njegovi su roditelji šest godina prije iz Jugoslavije došli u Njemačku.

"Nova njemačka savezna vlada treba nastaviti snažno podržavati stabilnost u zemljama koje su susjedi EU – u bliskoj saglasnosti sa Evropskom unijom.

To se posebno odnosi na mir i prosperitet u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

U trenutnoj situaciji, diplomatski kanali su ključni jer pojedinci pokušavaju osporiti ovu stabilnost u Bosni i Hercegovini i ugroziti okvire Dejtonskog mirovnog sporazuma. Odbijanje nacionalističkog kockanja gospodina Dodika i drugih od suštinskog je značaja za zaštitu integriteta zemlje i naroda u regionu", kaže on za politicki.ba.

Podsjeća i na realne probleme u regionu, uključujući i našu državu:

"Ne treba zaboraviti: I građani Bosne i Hercegovine doživljavaju intenzivnu prijetnju globalne pandemije. A ono što čujemo je zveckanje sabljama nekolicine. Stoga vjerujem da nova njemačka vlada i Evropska unija moraju mnogo tješnje sarađivati ​​kako bi suzbile ove nacionalističke pokušaje koji nastoje ugroziti stabilnost cijelog regiona.

Stabilnost u regionu je takođe osnovni uslov za izglede balkanskih zemalja za pridruživanje EU.

To bi i dalje trebalo da bude ključni cilj EU za sve zemlje u regionu", poručio je Mijatović u izjavi za politicki.ba.