„Plenković mi je rekao - 'Dajte, molim vas, završite to i imate Hrvatsku uz sebe, tražite šta hoćete od nas'..."

Autor  Dec 23, 2021

Lider SDA Bakir Izetbegović u razgovoru za BIR TV otkrio je detalje sa sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Govoreći o odlučnosti Međunarodne zajednice da spriječi Milorada Dodika u rušenju države, Bakir Izetbegović je da rekao da je neutemeljena spekulacija da ruske snage dođu na granicu Srbije sa BiH, te je dodao da bi u tom kontekstu Srbija onda morala dopustiti ruskim trupama dolazak u svoju zemlju, na granicu sa BiH, što, kako kaže da vjeruje, Vučić neće dozvoliti.

"Zagreb insistira samo na jednoj stvari, čak i Zoran Milanović koji daje izjave koje nas itekako nerviraju, a to je da se nađe način i da Hrvati djeluju presudno na izbor jednog od članova Predsjedništva BiH. To je stav i Andreja Plenkovića. Obojica su vrlo jasni tu, naročito Plenković, koji je rekao: 'Dajte, molim vas, završite to i imate Hrvatsku uz sebe, te tražite šta hoćete od nas'. Sa Srbijom imamo taj projekat 'svesrpskog svijeta', koji je ustvari neka Velika Srbija, ali na identitetskom nivou, a koji se onda može pretvarati u teritorijalne pretenzije. Dodik je odlikovan prije pola godine u Srbiji, vidjeli smo šta se dešavalo u Crnoj Gori, dakle dvosmislene politike", kazao je Izetbegović.