Stoltenberg: Zajednička reakcija NATO-a u slučaju ruske agresije

Autor  Jan 21, 2022

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naglasio je jedinstvo odbrambenog saveza suočenog sa mogućom ruskom agresijom na Ukrajinu, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

„Svi NATO saveznici nekoliko puta su jasno dali do znanja da ćemo reagirati ako Rusija još jednom provede agresivne akcije protiv Ukrajine“, rekao je Stoltenberg u izjavi koju je prenio CNN.

„Spremni smo nametnuti sankcije i naravno, razmišljamo i o povećanju raspoređenih vojnika NATO-a u istočnom dijelu saveza. U isto vrijeme, pozvali smo Rusiju na niz sastanaka kako bismo sjeli i pokušali pronaći političko rješenje.“

„Sjedinjene Američke Države prenijele su vrlo jasnu poruku zajedno sa svim članicama NATO saveza da nećemo ni na koji način prihvatiti daljnju upotrebu vojne sile protiv Ukrajine,“ rekao je Stoltenberg.

Bidenova poruka
On je dodao kako „također, SAD predvodi napore za koordinaciju svih NATO saveznika u našem odgovoru na agresivne akcije Rusije protiv Ukrajine“.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak da je bio „apsolutno jasan“ s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

„Ako bila koja ruska jedinica krene preko ukrajinske granice, to je invazija”, rekao je Biden.

Takva bi invazija bila dočekana s “oštrim i koordiniranim odgovorom, ekonomskim odgovorom o čemu smo detaljno razgovarali s našim saveznicima, kao što je vrlo jasno izneseno predsjedniku Putinu”, rekao je Biden novinarima.

IZVOR: AGENCIJE