Leyen ne dolazi u BiH! Istaknuto

Autor  Maj 06, 2022

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je jučer kazao kako će predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen početkom iduće sedmice stići u Bosnu i Hercegovinu te posjetiti Sarajevo i Mostar, međutim to, čini se, nije istina. Hrvatski predsjednik je kazao kako predsjednica Evropske komisije dolazi na "pogrebnu zabavu".

“Za par dana u Sarajevo i Mostar dolazi predsjednica Evropske komisije. To je Plenković isposlovao. To je valjda pogrebna zabava. Dolazi da podrži raspisane izbore od uzurpatora CIK-a. Ursula dolazi na pogrebnu zabavu, da položi cvijeće na grob. Da je htjela podržati Hrvate u BiH, došla bi prije dva mjeseca”, rekao je Milanović.

Evropska komsija je danas objavila redovni sedmični raspored obaveza svih komesara, uključujući i predsjednicu ove komisije, a u kojem nema dolaska u Bosnu i Hercegovinu.

“U ponedjeljak će predsjednica von der Leyen putovati u Strasbourg kako bi učestvovala na završnoj ceremoniji Konferencije o budućnosti Evrope koja će se održati u Evropskom parlamentu. U četvrtak će predsjednica von der Leyen putovati u Tokio zajedno sa predsjednikom Vijeća Charlesom Michelom. Oni će se sastati sa Fumio Kishidom na 28. EU-Japan samitu”, kazao je Eric Mamer, glavni portparol Evropske komisije na današnjoj pres-konferenciji u Briselu.

Pored dva navedena događaja, Ursula von der Leyen nema najavljenih drugih aktivnosti tokom naredne sedmice. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina ili zapadni Balkan, kratko je najavljena neformalna večera zapadnobalkanskih lidera sa visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom koja će se održati u Briselu.