U Bavarskoj najavljuju slabije grijanje i zimu bez tople vode

Autor  Avg 03, 2022

Njemačka pokrajina Bavarska dogovorila je načine da smanji potrošnju energije za 15 odsto od avgusta do kraja marta, uključujući podešavanje termostata u javnim zgradama.

Mjere su u skladu sa prijedlogom Evropske komisije za smanjenje od 15 odsto u cijeloj EU, koji bi mogao da postane pravno obavezujući ako, kako se strahuje, Rusija isključi gas.

Njemačka, koja se prije početka rata u Ukrajini 24. februara, oslanjala na Rusiju za više od polovine svog gasa, posebno je osjetljiva na poremećaje i već je doživjela pad snabdijevanja.

Prema programu u pet tačaka, koji je danas odobrila bavarska Vlada, javne kancelarije i prostorije treba da budu zagrijane na maksimalnu temperaturu od 20 stepeni Celzijusa, a voda u kupatilima se neće grijati zimi.

Vlada će isključiti svjetla u hodnicima javnih zgrada i van njih ili će ih prilagoditi da rade u određeno vrijeme.

Takođe, Vlada poziva da se izbjegavaju poslovna putovanja ili da se koristi javni gradski transport, a zaposlenima će biti dozvoljeno da rade od kuće ako je to moguće. Javni službenici i građevinski tehničari biće obučeni o tome kako smanjiti potrošnju energije.

Cilj mjera u jugoistočnom regionu je da se pomogne da se popune skladišta gasa u zemlji kako bi se zaštitili od nestašice tokom zime u vrijeme najveće potražnje.

"Nažalost, energija je na izmaku. Državna vlada će stoga uštedjeti još više“, napisao je danas na "Tviteru" bavarski premijer Markus Zoder.

On je rekao da su i dalje potrebne ideje širom zemlje kako bi pronašla alternative ruskim fosilnim gorivima, dodajući da vladajuća koalicija u Berlinu nije brza u tom smislu.

Prošlog mjeseca, njemačka Vlada je predstavila mjere za uštedu energije nakon što je zemlja u junu prešla na drugu od tri faze svog plana za hitne slučajeve snabdijevanja.

federalna.ba/Srna-Reuters