EU poziva na momentalni prekid sukoba u Nagorno-Karabahu, Moskva optužuje Azerbejdžan

Autor  Avg 04, 2022

Evropska unija je sinoć pozvala na momentalni prekid neprijateljstava azerbejdžanskih i jermenskih snaga u Nagorno-Karabahu.

"Neophodna je deeskalacija, puno poštovanje prekida vatre i povratak za pregovarački sto radi traganja za rješenjima", naveo je portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela.

Sukobi jermenskih i azerbajdžanskih snaga u srijedu su ponovo izbili u Nagorno-Karabahu, formalno teritoriji Azerbejdžana čiji je veći dio pod kontrolom snaga etničkih Jermena, podržanih od vlade u Jerevanu.

Rusija je danas optužila Azerbejdžan za kršenje primirja u enklavi Nagorno-Karabah, navodeći da njene mirovne snage, raspoređene u toj oblasti, nastoje da stabilizuju situaciju.

Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da da "komanda ruskih mirovnih snaga, sa predstavnicima Azerbejdžana i Jermenije, preduzima korake za stabilizaciju situacije", prenosi AFP.

Jermenija je sa Azerbejdžanom u novembru 2020. sklopila mirovni sporazum uz posredstvo Rusije, poslije ponižavajućeg poraza jermenskih snaga u šestonedjeljnom ratu oko Nagorno-Karabaha, u kojem je poginulo više od 6.500 ljudi.

Jermenija je tim sporazumom izgubila kontrolu nad dijelom Nagorno-Karabaha i okolnim oblastima u Azerbejdžanu poslije više od 25 godina.

Beta