Blinken najavio: Američki ratni brodovi će ploviti kroz Tajvanski tjesnac unatoč akcijama Kine

Autor  Avg 06, 2022

Kineski dužnosnici prekinuli su održavanje niza vojnih dijaloga osmišljenih da minimiziraju rizik od sukoba sa Sjedinjenim Državama usred pobune oko posjeta predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu. Ta najava iz Pekinga došla je nekoliko sati nakon što je državni tajnik Antony Blinken potvrdio da će američki ratni brodovi nastaviti prolaziti kroz svoje “standardne” rute kroz Tajvanski tjesnac unatoč porastu kineskih vojnih operacija u tom području, prenosi The Washington Examiner.

Blinken je optužio Kinu da je posjet Nancy Pelosi uzela kao “izliku za povećanje provokativnih vojnih aktivnosti u i oko Tajvanskog tjesnaca”, u promicanju svoje želje da otok stavi pod kontrolu Komunističke partije.


“Pretpostavljam da ćemo malo pričekati i nećemo tražiti eskalaciju”, rekao je Zack Cooper iz American Enterprise Institutea. “Ovo je neka vrsta američke igre kad god Kina učini nešto ovakvo. Kina prvo objavi ili sugerira da usvaja nove politike o Južnom kineskom moru ili Istočnom kineskom moru, a SAD uvijek odgovori da to neće utjecati na njihovo dotadašnje ponašanje”, tvrdi analitičar,

Kina je najavila da će obustaviti diplomatske razgovore o nizu tema za koje se tim predsjednika Joea Bidena nadao da će smanjiti napetosti s Pekingom. Kina se povukla čak i iz dijaloga o klimatskim promjenama i borbi protiv narkokartela.

Blinken je nastavak američke vojne prisutnosti u spornom tjesnacu opisao kao vježbu standardne operativne procedure. “Vidjeli smo kako Peking već neko vrijeme pokušava promijeniti status quo na Tajvanu”, rekao je Blinken novinarima danas iz Kambodže. “Sada su podigli opasne radnje na novu razinu. Činjenica je da je posjet Pelosi bio miran. Nema opravdanja za ovaj ekstremni, nerazmjeran i eskalirajući vojni odgovor”. Navod da dužnosnici Komunističke partije Kine “mijenjaju status quo” je ozbiljna optužba iz usta američkog državnog tajnika, s obzirom na delikatnu diplomatsku ravnotežu između ove tri strane.

“Naše protumjere su neophodne kao upozorenje provokatorima i kao korak u očuvanju našeg suvereniteta i sigurnosti”, rekla je danas glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying. “SAD, kao provokator i onaj koji je izazvao krizu, treba i mora preuzeti svu odgovornost za nju”, tvrdi glasnogovornica iz Pekinga. Kineska odmazda uključuje otkazivanje “kinesko-američkih razgovora zapovjednika ratišta, kinesko-američkih razgovora o koordinaciji obrambene politike (DPCT) i sastanaka kinesko-američkog vojnog pomorskog konzultativnog sporazuma (MMCA)” koji postoje djelomično kako bi se smanjio rizik od sukoba, navodi kineski državni Global Times.