Djeca iz Gaze plešu breakdance da se izbore sa stresom

Autor  Dec 12, 2022

Na ulici u izbjegličkom kampu Nusseirat, u središnjem pojasu Gaze, djeca uče breakdance pokrete koje su neki lokalni stanovnici nekada osuđivali kao nemoralne, a sada se smatraju načinom da se pomogne mladima da se izbore sa godinama rata i traumama.


Pokreti – s nazivima kao što su top rock i down rock – dio su programa obuke trenera Gaze Ahmeda Al-Ghraiza (32), koji kaže da koristi ples kako bi pomogao djeci da otjeraju strahove i oslobode napetost. On to naziva “plesnom terapijom”.

Ghraiz, koji ima diplomu iz studija posttraume, proveo je sedam godina u Evropi, gdje je sa nekim prijateljima izvodio breakdance emisije za koje je rekao da se zalagao za palestinsku stvar, posebno za Gazu.


U početku ljudi u kampu su odbacivali stil hip-hop plesa, sve dok Ghraiz nije pokazao kako on može otkriti neke od svakodnevnih problema koje njihova djeca doživljavaju i pomoći im da procesuiraju svoja iskustva.

“Neka djeca dolaze kod mene i kažu da su umorna, izgledaju uvelo, što znači da se niti odmaraju dovoljno niti duboko spavaju. Otkrio sam da su se neka povrijedila, a druga izbjegavaju društvene aktivnosti”, rekao je Ghraiz za Reuters.

“Takav sport i takvi potezi stvaraju psihološku stabilnost”, rekao je.

Ples se koristi širom svijeta kao terapeutska praksa uz tradicionalno savjetovanje i druge rehabilitacijske napore s ciljem ublažavanja anksioznosti, depresije, ljutnje i posttraumatskog stresa.

U 2022. godini, UNICEF, Dječji fond Ujedinjenih naroda rekao je da je skoro 500.000 djece u Gazi potrebna psihološka njega. Djeca čine oko polovinu od 2,3 miliona palestinskog stanovništva Gaze.

“Plašimo se, ostajemo kod kuće i plašimo se buke, od dronova i ratova”, rekla je 11-godišnja Jana Al-Shafe.

“Naše mentalno zdravlje se promijenilo s breakdanceom. Zabavljamo se kada dođemo ovdje i igramo se sa našim prijateljima i promijenimo raspoloženje”, rekla je za Reuters.

Breakdance, za koji se općenito vjeruje da se pojavio među crnim i latino plesačima u New Yorku 1970-ih, postao je svjetski fenomen s usponom hip-hop kulture. Stil akrobatskog plesa će biti prvi put uključen kao sport na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.