Čović ponovno predsjednik HNS-a, Deklaracija ističe članstvo u NATO

Autor  Jan 26, 2019

Hrvatski narodni sabor (HNS) jednoglasno je usvojio Deklaraciju na zasjedanju u Mostaru, a za predsjednika HNS-a, uz jedan suzdržan glas, ponovno je izabran predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

U Deklaraciji se kroz sedam tačaka definiraju smjernice djelovanja hrvatskih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini.

U prvoj tački se, među ostalim, navodi kako se legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH zalažu za nezavisnu, cjelovitu, stabilnu i prosperitetnu BiH, kao optimalan okvir za ostvarivanje hrvatskih nacionalnih interesa i ciljeva u BiH.

U drugoj tački navodi se kako je dejtonska BiH “neostvarena država u dubokoj ustavnoj, institucionalnoj i političkoj krizi”, dok se u trećoj tački navodi kako rješenja akutnih i hroničnih kriza “treba tražiti kroz povratak Daytonu i njegovu temeljnom načelu konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda”.

HNS poziva na ustavne promjene i izmjene Izbornog zakona kroz koje bi se osiguralo legitimno političko predstavljanje i međusobna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda na svim administrativno-političkim nivoima u BiH, kao i osiguranje prava pripadnika nacionalnih manjina i ostalih da biraju i budu birani.

Strateški cilj hrvatskog naroda u BiH je što brže članstvo BiH u EU i NATO-u, a članstvo Bosne i Hercegovina u euroatlantskim integracijama najvažniji vanjskopolitički cilj BiH, navodi se u četvrtoj tački Deklaracije.

HNS je u petoj tački zatražio zaštita digniteta Domovinskog rata, dok se u šestoj tački govori o potrebi uspostave politička stabilnost i vladavina prava, što je temelj gospodarskog razvoja i demografske obnove.

U posljednjoj tački Deklaracije propisuju se smjernice djelovanja svih političkih subjekata uključenih u HNS BiH. Navodi se kako nacionalni interesi i opće dobro moraju biti ispred i iznad ličnih i stranačkih interesa.

Također, stranke moraju biti okvir i sredstvo političke borbe za opće dobro, nacionalne, društvene i državne interese, a temeljni kriterij kod kadroviranja moraju iznad svega biti načela izvrsnosti i učinkovitosti.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31