Komšićeva teorija: Ako BH blok ostane izvan vlasti, Dodik će sa Čovićem vladati Federacijom

Autor  Feb 07, 2019

Mi nećemo biti ni dio duboke izdajničke politike koja plete svoju mrežu već duže vrijeme, dio politike koja u otvorenim neprijateljima ove države ne vidi nikakav problem. I tačno je, mi smo udruženi patriotski poduhvat. Time se ponosim, ističe član Predsjedništav BiH i lider DF-a Željko Komšić u razgovoru za Oslobodjenje.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte, komentarišući iznesene stavove sa posljednjeg zasjedanja BH bloka, istakao je da su se, čim je pomenuta ideja o opozicionom djelovanju, "najveći pobornici opozicionog djelovanja prometnuli u pozicioniste".
- Ja to mogu razumijeti, jer su neki godinama sanjali da uđu u vlast bilo gdje bilo, pa se sada teško, zbog principa, odreći vlasti tamo gdje se u vlast ušlo, kaže Komšić i dodaje:

"Mi nećemo biti ni dio duboke izdajničke politike koja plete svoju mrežu već duže vrijeme, dio politike koja u otvorenim neprijateljima ove države ne vidi nikakav problem. Možda te politike za takve ljude nisu problem, ali za ovu državu, njene građane i nas, itekako jesu problem, ali tim politikama i mi ćemo biti problem. I predizborna i postizborna atmosfera pokazuje da je to tako. I tačno je, mi smo udruženi patriotski poduhvat. Time se ponosimo".

Lider DF-a, jedne od stranaka BH bloka, osvrnuo se i na reakcije u javnosti koje su uslijedile press konferencije BH bloka: "SNSD i HDZ su se ponadali. Čuo sam i neke poruke o kukavičluku. Sad ih ponavljaju ljudi koji su, kad je bilo stani pani, bili daleko odavde, ali šta ćete, takvih ima i desno i lijevo. Čuli smo i primili k znanju i poruke Zlatnih ljiljana, nama i Nikšiću".

Kao jednu od posljedica ostanka BH bloka izvan vlasti, Komšić je naveo mogući ulazak Milorada Dodika u vlast Federacije.

- Stvari treba posmatrati u širem kontekstu. Neće to biti posljedica neulaska BH bloka u vlast, nego posljedica dugogodišnje popustljivosti tzv. političkog Sarajeva. Dodik i Čović su jednom agresivnom politikom koju je pratila eutanizacija otpora u Sarajevu, i u političkom i psihološkom smislu, preuzeli gotovo sve državne institucije i agencije u čemu im je pomagala ista ona izdajnička struktura koje je sad splela svoju mrežu. U predizbornoj kampanji sam govorio upravo o tome. Dobro se sjećam, u razgovoru sa Sanjinom Bećiragićem. Kada sam rekao da Dodik sa Čovićem može ući u federalnu vlast, bilo je onih falatara koji su govorili: Komšić plaši građane Čovićem i Dodikom. Ja se ipak nadam da do toga neće doći. SNSD bi uz jedno ministarstvo i potpredsjednika FBiH zajedno sa HDZ-om, u potpunosti ovladao Federacijom. To im mogu isporučiti oni koji doista tvrde da to nije njihov problem, ali i oni koji sa Čovićem i Dodikom imaju tijesne lične i poslovne veze. Oni nikada nisu prestali biti dio njihovog Plana B, kazao je Komšić u intervjuu koji će izaći sutrašnjem printanom izdanju Oslobođenja.


Atrakcija