Šestoaprilska nagrada: Denis Mrnjavac, Vedran Puljić, Dženan Memić, njihovi roditelji Istaknuto

Autor  Feb 07, 2019

Denis Mrnjavac, Vedran Puljić, Dženan Memić, njihovi roditelji ...

Nakon objave pristiglih prijedoga za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, evidentno je da Grad Sarajevo nema potrebu definirati odnos i odati počast prema svojim žrtvama - te žrtve su itekako uticale na ugled, rejting, poimanje i definisanje današnjeg Sarajeva. Izostanak tog pijeteta je skoro do bola nerazumljiv i još više unosi panični modul u poimanje Sarajeva kao prijesolnice, glavnog grada, kulturnog središta i posebno, kao "tihe" bošnjačke prijestolnice. Zaslužuju li žrtve Šestoaprilsku nagradu? 

Značajan doprinos

- Da bi neko mogao biti predložen za Šestoaprilsku nagradu, mora biti državljanin BiH, ali i strani državljanin, pod uvjetom da je dao značajan doprinos razvoju i afirmaciji grada Sarajeva i BiH. Moraju postojati konkretni dokazi da je osoba uradila nešto značajno u svojoj oblasti – dodao je Katica.

A ako je osoba izgubila život?

Dodjela šest nagrada

Ovim putem apelujemo da Grad Sarajevo počne gledati na Šestoaprilsku nagradu kao na model koji je efikasan za gradjane u kontekstu problema sa kojima se oni suočavaju.

Podsjetimo na predloežene za Šestoapsrilsku nagradu, ali napominjemo: niko nema ništa protiv njih, samo se postavlja pitanje - da li Grad ima poptrebu da se oduži ljudima koji su izgubili život na brutalan način u ovom gradu.

- Među ovih sedam kandidata su i profesor Franjo Topić, književnik Aleksandar Hemon, Halid Kadrić, Slaviša Mašić, Irfan Handukić, Alija Hafizović te reditelj Dino Mustafić. Iz oblasti sporta za nagradu su predloženi Olimpijski komitet BiH te ministar zdravstva i socijalne zaštite Fahrudin Smajlović, Mirsad Muftić i Sadeta Dervišević. Iz oblasti rada i stvaralaštva kandidati za Šestoaprilsku nagradu su Bogić Bogićević, Nedim Husić, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca...

Atrakcija.net