Mektić jedini političar koji je o Gačiću postavio pravo pitanje, ali mora dati i odgovor: Ko sve nosi odgovornost za opasnog ludjaka na slobodi

Autor  Feb 12, 2019

Kolika je neupućenost bh zvaničnika koji daju izjave o Edinu Gačiću, svjedoči činjenica da je  prva relevantna izjava koja cilja u ključ problema došla od Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH ali tek nakon nova dva ubistva, opće panike i 8 dana od prvog ubistva.

Naime, Mektić nije rekao ono što svi znaju, da je Gačić lud, već je postavio pitanje odgovornosti za manijakalnog ludjaka na slobodi. Forto je rekao: On je lud čovjek. Mektić: Ko je odgovoran što ludjak okolo šeta i ubija? Ko je, dakle, odgovoran? Zar ministarstvo sigurnosti nije trebalo biti prvo u nizu onih koji bi trebali zaštiti sigurnost gradjana. U lancu odgovornosti naći će se desetina osoba, a vrlo ja važno da neko u tome vidi šansu da se konačno prekine lanac neodgovornosti i nepreuzimanja odgovornosti bez ikakve posljedice. Mislimo na advokata koji bi protresao državu i uizeo joj milione i strpao u zatvor neodgovornu bagru koja prima plaću bez ikakve odgovornosti.

Zato je važno da ministar Mektić ne postavi samo pravo i ključno pitanje već i da kao najpozvanija osoba  dadne odgovor(e) na njega.
Dakle, bilo bi od ključne važnosti da minstarstvo sigurnosti BiH napravi izvještaj o tome ko tačno, imenom i prezimenom, datumom i potezom -  može biti odgovoran za nova ubistva odnosno za ludjaka koji je ubijao i opet pušten da ubija.

Pozivamo ministra Mektića da poduzme sve što je u moći njegovog ministarstva da se dodje do lanca zločinačke neodgovornosti jer ovo što se desilo sa Gačićem je udruženi zločinački pothvat uzrokovan neodgovornošću i teškim propustima odgovornih. I klučno pitanje: Može li država i njeni službenici biti u bilo kojoj varijanti odgovorna i odgovarati za ono za što je nadležna. Pred zakonom. 

Atrakcija.net

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31