DF čeka iskod u Tuzli: (Ne)ide u vlast sa SDA, obaveza u vladi KS prema BH bloku, slijediće SDP u Tuzli

Autor  Mar 12, 2019

 Djonlagić je za Radiosarajevo.ba rekao da će politička stranka čiji je član slijediti odluku Socijaldemokratske partije o tome da li će biti dio vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Demokratska fronta odlučila - "otvaramo pregovore sa SDA", objaviila je Slobodna Bosna. Predsjedništvo Demokratske fronte na današnjoj sjednici u Sarajevu odlučilo je, prema pisanju Slobodne Bosne, otvoriti pregovore o formiranju parlamentarne većine i izvršne vlasti na svim razinama,

N1 akcentira izjavu da se nije razgovaralo  o ulasku u vlast.

Dženan Đonlagić, potpredsjednik Demokratske fronte, kazao je danas da se na sjednici Predsjedništva DF-a nije razgovaralo u ulasku ove stranke u vlast, objavio je N1

On je dodao da se samo razgovaralo o eventualnom početku razgovora s parlamentarnim strankama.

''Tema je bila o eventualnom početku razgovora sa svima parlamentarnim strankama o uspostalvjanju većina za mandatni period 18/22'', rekao je Đonlagić, objavio je N1.

Argumenti za ili protiv ulaska u vlast?

''Za taj dio odgovora ćete morati sačekati da radna grupa formuliše zaključke i da oni budu usvojeni na prvoj narednoj sjednici. Ne bi bilo fer da ja iznesem ono što se diskutovalo u samoj sali. Predsjedništvo će se o toj odluci izjašnjavati na prvoj radnoj sjednici nakon što ova radna grupa zaključke predoči Predsjedništvu. Donijeće se odluka, ne o ulasku u vlast, nego o otpočinjanju pregovora sa svima parlamentarnim strankama'', rekao je on nakon sjednice.

Istakao je da je jedina obaveza DF-a prema Bh. bloku, ona u Kantonu Sarajevo.

''Jedina obaveza koju DF ima prema Bh. bloku je u Kantonu Sarajevo. Naša obaveza unutar Vlade i Skupštine u KS prema Bh. bloku ostaje kao takva'', naglasio je on, objavio je N1.

Demokratska fronta će formirati radnu grupu koja će donijeti zaključke koji su proistakli iz diskusije sa današnje sjednice Predsjedništva stranke na kojoj je razgovorano i o formiranju vlasti na Federalnom i državnom nivou, objavilo je Radiosarajevo.ba

Ovu informaciju je saopštio jedan od potpredsjednika ove političke stranke i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić.

Radnu grupu će pored Đonlagića činiti potpredsjednik Ekrem Prošić, generalni sekretarZlatko Miletić, šefica Kluba zastupnika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Alma Kratina i zastupnik ove političke stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona Mahir Mešalić.

O zaključcima radne grupe će se Predsjedništvo izjašnjavati već na narednoj sjednici. Kako je kazao Đonlagić, raspravljat će se o tome da li će ova politička stranka stupiti u pregovore sa drugim strankama, a ne tome da li će biti dio vlast ili ne.

Komentarisao je i odnose Demokratske fronte sa Bosanskohercegovačkim blokom rekavši da ova stranka prema Bloku jedinu obavezu ima u Kantonu Sarajevo. Demantovao je da će Demokratska fronta biti ta koja će napustiti vladajuću šestorku u ovom kantonu.

Potvrdio je za Radiosarajevo.ba da će politička stranka čiji je član slijediti odluku Socijaldemokratske partije o tome da li će biti dio vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31