Miletić: Sramotno da se nismo oglasili o Višegradu

Autor  Mar 13, 2019

Mislim da je sramotno da se nismo oglasili o tome i da nazovemo pravim imenom to što se desilo u Višegradu. To je fašizam, kazao je Zlatko Miletić nakon što su delegati odbili da u dnevni red sjednice uvrste osudu okupljanja u Višegradu, objavilo je Oslobodjenje.

- Malo sam zatečen i na mene je jednim djelom razočaravajuće djelovalo. Mislim da je Dom naroda u skladu s njegovim ustavnim nadležnostima bio dužan da osudi jedan takav događaj. Ja sam zaista potrudio da neupotrijebim bilo kakav ružan epitet već da samo pravnu kvalifikaciju toga što se desilo u Višegradu. Smatram da su te osobe, organizatori koji su učestvovali na tom skupu počinili kazneno djelo iz člana 145 a KZ-a BiH jer su na javnom mjestu, na javan način izazivali vjersku, rasnu i nacionalnu mržnju, što svakako samo po sebi zaslužuje posebnu pažnju imajući u vidu da je BiH sklona tim tzv. sigurnosnim izazovima, i ovo je vjerovatno samo jedan u nizu niti posljednji niti prvi. Mislim da smo propustili priliku da pored svih ovim međunarodnih zvaničnika, veleposlanika pa čak i pojedinih evropskih parlamentaraca... Mislim da je sramotno da se nismo oglasili o tome i da to nazovemo pravim imenom što se desilo u Višegradu. To je fašizam, kazao je nakon sjednice Zlatko Miletić, a nakon što su delegati Doma naroda PSBiH odbili da u dnevni red sjednice uvrste osudu okupljanja u Višegradu Ravnogorskog pokreta.


Protiv je glasalo pet delegata iz Kluba Srba te tri delegata u Klubu Hrvata, a to je bio prijedlog Miletića, inače delegata Kluba Hrvata (DF). Njegov rijedlog je diobi podršku pet delegata iz Kluba Bošnjaka.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31