Prodanović: O skupu Ravnogoraca nije raspravljano jer nema relevantnih informacija

Autor  Mar 13, 2019

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Lazar Prodanović rekao je da Dom naroda danas nije raspravljao o nedavnom skupu koji je u Višegradu organizovao Ravnogorski pokret jer nije bilo relevantnih informacija o tom događaju.

– Nemamo relavantne informacije, nema nikakvih problema da Dom naroda razmatra ukupnu bezbjednosnu situaciju kada nadležno ministarstvo dostavi informaciju i stavove nadležnih agencija – rekao Prodanović za “N1”.

Prodanović je ocijenio da je skupu koji je održan u nedjelju, 10. marta u pojedinim medijima dato jako puno pažnje, te dodao da bi, ukoliko je bilo incidenata, to trebalo da privuče pažnju policije.

– Smatram da bi Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara (u tehničkom manadatu), Obavještajno-bezbjednosna agencija, Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ i nadležne policijske institucije iz Republike Srpske trebalo da dostave informaciju na osnovu koje bi se zauzeo stav – naveo je Prodanović.

Prema njegovim riječima, ukoliko tužilaštvo ima informacije, treba ih proslijediti sudu, koji bi potvrdio eventualnu optužnicu zbog govora mržnje i prijetnji.

– Mi iz SNSD-a smatramo da bi trebalo imati obazriv stav prema događajima koji izazivaju uznemirenost. Na tom skupu nije bio bilo koji politički predstavnik iz Republike Srpske, mediji iz Republike Srpske su apsolutno ignorisali takav slučaj – naveo je Prodanović.
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio prijedlog hrvatskog delegata Zlatka Miletića da se dnevni red dopuni tačkom “javna osuda skupa” održanog 10. marta u Višegradu, u organizaciji Ravnogorskog pokreta. Od 14 prisutnih delegata za je glasalo šest, a protiv je bilo osam.

Članovi Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske u nedjelju, 10. marta, su položili cvijeće na Spomenik palim borcima u Višegradu, a potom su u Dobrunskoj Rijeci obilježili 73 godine od hapšenja načelnika Štaba vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini đenerala Dragoljuba Mihailovića.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta Višegrad Miro Jeremić rekao je ranije da na skupu u Višegradu nije zabilježen nijedan incident, kao i da Granična policija BiH nije zabilježila prelazak granice lica koja su problematična.

Međutim, sama činjenica da je skup održan izazvala je burna reagovanja u Federaciji BiH, kao i pojednih predstavnika međunarodne zajednice.

Atrakcija

 

  1. Najnovije

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31