Čović: O aferi "selefije" da se ijasne Savjet ministara i bezbjedonosne agencije

Autor  Mar 18, 2019

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da je HDZ BiH zatražio da se Savjet ministara u tehničkom mandatu i bezbjedosne agencije odmah izjasne i daju odgovore o aferi "selefije", te naveo da je u BiH na svakom koraku prisutno djelovanje paraobavještajnih službi, javila je Srna.

Čović je ocijenio da je afera "selefije", u kojoj su navodno hrvatska obavještajna služba, te hrvatske diplomate, novinari, ali i pojedini zvaničnici HDZ-a BiH bili umješani u vrbovanje selefija s ciljem prikazivanja BiH kao opasne terorističke baze, ciljano plasirana pred konferenciju o promjenama Ustava koja je organizovana u Neumu da bi se zasjenilo sve što je tamo rečeno.

Čović je povodom afere, o kojoj je pisao jedan sarajevski portal, a navode potvrdio ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić, istakao da je riječ o koordinisanim dezinformacijama da bi se postigao određeni cilj u javnosti.

"Mijo Krešić je zamjenik ministra Mektića i interesantno je da nisu komunicirali, a da smo svijet obavijestili. Tamo je spomenuto ime uvaženog novinara i ime uvaženog diplomate. To pitanje što prije treba da riješe Savjet ministara i bezbjednosne agencije", rekao je Čović novinarima.

On je naglasio da je nedopustivo da se spekuliše tim informacijama, ukazujući da je riječ o osjetljivim i opasnim temama u vezi sa radikalnim grupama i terorizmom.

"Ko je konačna meta tih igra paraobavještajnog sektora u BiH ja ne mogu naglašavati, ali nije dobro da se to dešava. Ne možete izaći u javnost i nekoga optužiti, a da nemate nijednu činjenicu", rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

On upozorava da sve to narušava bezbjednost.

"Kada kroz institucije zemlje date doprinos da se kaže nešto za šta nemate nikakvo uporište, onda treba da se zabrinemo za sebe i svoju bezbjednost", napominje Čović.

Odgovarajući na pitanje zašto i Hrvati u BiH ne organizuju paraobavještajnu službu kao odgovor na bošnjačku, Čović je rekao da Hrvati to niti mogu, niti smiju.

"Moramo se ponašati prema Ustavu. Bila bi ludorija na paradjelovanje odgovoriti paradjelovanjem. To je anarhija. Nama kao najmalobrojnijem konstitutivnom narodu odgovaraju sistem, Ustav i zakondavstvo. Ovaj Ustav dok ne dođe drugi. Moramo do kraja iskorijeniti paradjelovanje. Ono je danas prisutno na svakom koraku u BiH", naglasio je Čović.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić saslušan je prošle sedmice u Tužilaštvu BiH zbog navoda o tome da su hrvatski obavještajci i diplomate vrbovali pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Mektić je na saslušanju potvrdio svoje tvrdnje.

Tužilaštvo BiH je formiralo predmet kako bi hitno bile utvrđene sve okolnosti i navodi izneseni u medijima koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH, radi prikazivanja BiH kao terorističke baze.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Juni 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30