Zaev: Nema makedonskog scenarija u Srbiji

Autor  Mar 20, 2019

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev smatra da u Srbiji ne postoji makedonski scenario, prenosi portal Plusinfo, javlja Tanjug.

On je istovremeno osudio svako nasilje upereno protiv institucije sistema.

"Kao čovjek, koji je bio direktno napadnut od strane nasilnika u intitucijama, mogu jasno da osudim svako nasilje upereno protiv institucija sistema", kazao je Zaev.

Zaev je, kako prenosi ovaj portal, tako odgovorio na ocjene srpskog predsjednika Aleksandra Vučića na upad demonstranata i lidera opozicije u zgradu RTS.

Vučić je, na konferenciji za štampu, upitan kako je moguće da zapadni ambasadori nisu osudili upad u RTS, a osudili su istog trenutka upad u makedonsku skupštinu, rekao da je riječ o dvostrukim aršinima.

"Veliki prijatelj tajkuna Đilasa, makedonski premijer Zoran Zaev pohvalio se kako su osudili ministra unutrašnjih poslova zato što nije sprečio građane da upadnu u skupštinu. Mogli bi i mi da razmišljamo o odgovornosti Nebojše Stefanovića što je pustio da uđu fašista Boško Obradović i drugi u RTS. Međutim, računam da su Stefanović i policija mislili da imaju psola sa odgovornim ljudima i da im tako nešto neće pasti na pamet", rekao je on.

Zaev ističe da je Srbija "veliki prijatelj":

"Narodi su nam bliski, mi želimo samo dobro Srbiji, da napreduje, a u ovom trenutku dajemo podršku pozitivnom rješenju po pitanju Kosova, rješenje koje je u njihovom interesu i koje će garantovati prosperitet u regionu, evropsku integraciju i očuvanje mira", istakao je Zaev.

On je dodao da je i on pregovarao prije nekoliko mjeseci i da razumije koliko je teško, te da apsolutno pokušavaju da imaju razumijevanje i da podrže proces.

"Nadam se da će se vratiti dijalogu. To su naša očekivanja i nadam se da će biti i unutrašnji dijalog u svim susjednim zemljama", kazao je makedonski premijer, prenosi Tanjug.

Atrakcija