Njemački gospodarstvenici upozoravaju: "Kina igra po svojim pravilima. Europa nije komad sira koji svatko može grickati"

Autor  Apr 14, 2019

Kinezi su vrlo sposobni kada treba pronaći rupe u propisima i zato moramo zatvoriti te rupe i ojačati zajedništvo, rekao je Pierre Gattaz

Vodeći predstavnici europskog i njemačkog gospodarstva kritizirali su naivnost Europe u odnosima s Kinom te političarima predbacili nedostatak smjernica i vizija glede razvoja europskog gospodarstva, piše u nedjelju dnevnik Bild am Sonntag.

»Europa je u prošlosti bila vrlo naivna u odnosima s Kinom. Pekingu treba jasno dati do znanja da Europa nije komad sira koji svatko može grickati«, rekao je u razgovoru za Bild am Sonntag Pierre Gattaz, predsjednik lobističke organizacije Business Europe koja u Bruxellesu zastupa interese 40 gospodarskih udruga iz cijele Europe.

On je ponovio prijašnji zahtjev poduzetnika za izjednačavanje investicijskih uvjeta u Kini i Europskoj uniji i pronalaženje zajedničkih europskih smjernica.

»Kinezi su vrlo sposobni kada treba pronaći rupe u propisima i zato moramo zatvoriti te rupe i ojačati zajedništvo«, rekao je Gattaz.

U zajedničkom intervjuu i predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI) Dieter Kempf je upozorio na naivnost u odnosima s Kinom.

»Na smijemo biti naivni. Kina često igra po svojim pravilima a na nama Europljanima je da jasno izrazimo svoje interese«, rekao je Kempf i od Europske unije zatražio da se založi za pravedna i jednaka pravila za obje strane.

Oba predstavnika gospodarskih udruga predbacila su političkoj eliti EU-a nedostatak vizija i smjernica kad je u pitanju gospodarstvo.

»Kina ima viziju za budućnost. SAD također. No mi u Europi nemamo pojma gdje bismo htjeli biti za deset godina«, rekao je Gattaz.

Atrakcija / Novilist

  1. Najnovije

Kalendar

« Septembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30