Da li je Han nešto nagovijestio?

Autor  Apr 15, 2019

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio da bi razmjena teritorija između Srbije i Kosova mogla da bude dio pravno obavezujućeg sporazuma.

Međutim, Han je naglasio da je jedini preduslov za EU da svaki sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona, prenosi Beta.

U razgovoru za Vašington post, tokom nedavne posjete SAD, Han je izrazio nadu da će rješenje spora oko imena Makedonije poslužiti kao preteča za rješavanje drugih konflikata na Zapadnom Balkanu, uključujući i zastoj u dijalogu Srbije i Kosova.

Govoreći o mogućem prilagođavanju granice, Han je naglasio da bi pravno obavezujući sporazum dvije strane pokrio i oblasti šire od pitanja granice i da "jedan od ključnih elemenata budućeg sporazuma mora biti poštovanje manjinskih prava".

"U ovom trenutku niko ne može da predvidi šta bi mogao da bude konačan ishod. Moguća razmjena teritorija bi, u svakom slučaju, mogla da bude, ako hoćete, posljednji djelić veće slagalice... Jedini preduslov koji smo postavili jeste da bilo kakav bilateralni sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona", rekao je Han.

Po riječima evrokomesara, politički sporazum na uštrb drugih bio bi neprihvatljiv za EU.

Povodom ocjena da bi povlačenje SAD sa vodeće pozicije u politici prema Zapadnom Balkanu moglo da destabilizuje taj region, Han je, kako navodi Vašington post, ponudio drugačiji pristup. "To je neka vrsta lagalnog vraćanja u normalu", rekao je dodajući da 75 odsto trgovinske razmjene region obavlja sa zemljama EU.

Po mišljenju Hana, u pitanju je na neki način samo reakcija na situaciju na terenu jer SAD nemaju gotovo nikakve poslovne interese u regionu.

"SAD su ranije bile u vođstvu zbog NATO intervencije... Situacija se promijenila... Ako pogledam u širem vremenskom okviru, u regionu ima napretka. Na primjer, ako bi na terenu bilo nekih sukoba između Srbije i Kosova, u prošlosti bi lako vodilo u nasilje, dok danas lideri uzimaju telefon i zovu jedan drugog", rekao je Han za Vašington post.

On je rekao da je tokom i neposredno poslije ratova devedesetih, Vašington a ne Brisel bio lider politike prema regionu, ali da je danas drugačije.

SAD veoma podržavaju EU u i oko regiona, ali vjerujem da su srećni što smo mi preuzeli vođstvo, dodao je.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Juni 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30