Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a u srijedu o Savjetu ministara

Autor  Apr 15, 2019

Početni optimizam da bi formiranje novog saziva Savjeta ministara BiH moglo biti rutinska stvar splasnuo je nakon što su zainteresovane strane počele da postavljaju različite i međusobno neprihvatljive uslove.

S jedne strane, SNSD traži da se pitanje NATO integracija odvoji od procesa formiranja nove vlasti, pozivajući se na deklaraciju o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine RS, a osim toga, osim pozicije predsjedavajućeg, žele još i tri ministarstva za pripadnike srpskog naroda, pišu Nezavisne novine.

S druge, pak, strane, u SDA tvrde da blokiranjem godišnjeg nacionalnog programa u skladu s Akcionim planom za članstvo u NATO-u SNSD krši državnu obavezu koja je navedena u Zakonu o odbrani, podsjećajući da je za taj zakon i SNSD glasao. Takođe, SDA želi uvođenje dva dodatna ministarstva, što partije u RS odbacuju kao protivustavno. U FBiH dodatni problem predstavlja i zahtjev DF-a, koalicionog partnera SDA, da se prvo formira vlast u tom entitetu, što opet dodatno usložnjava kompletnu postizbornu problematiku.

Kako bilo, naredni sastanak Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH, i Bakira Izetbegovića, lidera SDA, zakazan je za 17. april, ali oprezna su očekivanja da li bi moglo doći do dogovora.

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, govoreći o sastanku je rekao da očekuje da Izetbegović potpiše dokument od 11 tačaka koji sadrži principe budućeg djelovanja vlasti na nivou BiH.

Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, prije nekoliko dana je rekao da SNSD postavlja nemoguće zahtjeve, obrazlažući to, kako je rekao, činjenicom da nikada ranije nijedan narod nije uz predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH mogao imati i još tri ministra.

Što se tiče NATO-a, Osmanović je rekao da usvajanje godišnjeg programa nije isto što i članstvo, podsjećajući da je Makedonija 18 godina slala godišnji plan prije nego što je primljena u NATO.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, izjavio je da ova stranka ide u pregovore sa poznatim stavom, a to je da SNSD-u pripada mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara i tri ministarska mjesta.

"Inače, ne vjerujem u dobre namjere Bošnjaka da završe tu klackalicu u vezi s formiranjem Savjeta ministara, iako ga je potrebno formirati što prije, jer je EU to tražila kao jedan od uslova davanja mišljenja BiH za kandidatski status", rekao je Dodik poslije sastanka održanog u nedjelju popodne.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Juni 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30