Papa sa Dodikom - diplomatska katastrofa

Autor  Maj 06, 2019

Sastanak pape Franje sa Dodikom bi, pojašnjavaju, mogao imati ozbiljne posljedice, naročito na geopolitičkoj šahovskoj ploči ogromne važnosti, kakav je Balkan, objavio je portal La Nuova Bussola Quotidiana, prenosi Faktor.ba

Posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Vatikanu i sastanak sa papom Franjom 26. aprila predstavlja diplomatsku katastrofu Vatikana te može imati ozbiljne posljedice po imidž Svete Stolice.

Ocjena je to italijanskog portala La Nuova Bussola Quotidiana, na kojem se, kako se navodi u opisu stranice, objavljuju tekstovi katoličkih novinara ujedinjenih u vjeri.

Sastanak pape Franje sa Dodikom bi, pojašnjavaju, mogao imati ozbiljne posljedice, naročito na geopolitičkoj šahovskoj ploči ogromne važnosti, kakav je Balkan.

- S obzirom na posebnu situaciju trajne međuetničke napetosti u BiH, mnogi analitičari smatraju kao ozbiljnu političku i diplomatsku grešku činjenicu da je Sveta Stolica pozvala samo jednog člana Predsjedništva BiH umjesto sva tri, kao što se obično događa na najvažnijim međunarodnim sastancima, a povrh svega izabran je Srbin Dodik – navodi se u tekstu.

Podsjeća se da je Dodik bio premijer i predsjednik entiteta RS te da je u oktobru prošle godine izabran za člana Predsjedništva BiH, a da su se katolici nerijetko nalazili na njegovom udaru.

- Često je napadao banjalučkog biskupa Franju Komaricu, za kojeg je rekao da "laje na RS". On negira genocid u Srebrenici i podržava ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića – piše autor, dodajući da je Dodik separatista koji ugrožava državu BiH te da kao takav nije omiljen među zapadnim zvaničnicima.

Ističu da Dodik u Rim nije doputovao iz Sarajeva već iz Beograda, gdje se konsultirao sa čelnicima Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve o temama razgovora sa papom.

- U stvarnosti, Dodik nije došao u Vatikan kao predsjedavajući Predsjedništva BiH već kao zaštitnik RS-a i separatističkih težnji, ali i kao predstavnik četničko-nacionalističke vlasti u Srbiji i njenog vjerskog krila, Srpske pravoslavne crkve – navodi se u tekstu.

U tom kontekstu podsjećaju da je Dodik najavljivao kako će sa papom razgovarati o ustaškim zločinima u Drugom svjetskom ratu i o Alojziju Stepincu. Također podsjećaju da je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović upozorio kako Dodik u Vatikanu neće zastupati stavove Predsjedništva BiH.

- Kao da se to nije desilo, Dodika i njegovu delegaciju je u Vatikanu dočekala počasna garda, u skladu sa protokolom pri posjetama čelnika država, što su srpski gosti sigurno shvatili kao blagoslov Vatikana secesionističkim namjerama RS-a – piše autor teksta.

Podsjećaju na izjavu biskupa Komarice, kojeg opisuju kao hrabrog vođu koji nije napustio svoj narod u najtežim trenucima, u kojoj se sarkastično pita da li će Dodik papi Franji govoriti o sudbini katolika koji su prije rata živjeli u banjalučkoj regiji.

Atrakcija