Održati komemoraciju u Blajburgu uprkos kontroverzama

Autor  Maj 11, 2019

Komemoracija u Blajburgu treba da bude održana uprkos crkvenim i političkim kontroverzama u Austriji, izjavio je danas premijer Hrvatske Andrej Plenković za Večernji list.

"Hrvatski sabor je pokrovitelj komemoracije i mislim da ona treba da bude održana, uz dužno poštovanje prema žrtvama i u skladu s austrijskim zakonima", rekao je Plenković i podsetio da je prošle godine nekoliko učesnika bilo uhapšeno, javio je Tanjug.

On je naveo da se komemoracijom u Blajburgu osuđuje svi posleratni zločini u kojima je, kako je rekao, stradale "brojne nevine hrvatske žrtve u vremenu komunističke Jugoslavije".

Austrijske lokalne vlasti, navodi list, donijele su ranije odluku po kojoj komemoracija Blajburškog voda ove godine više ne spada u verska događanja i da se na nju sada primenjuje Zakon o javnom okupljanju.

U tom kontekstu najavljeno je da će biti preduzete sve mere da bude obezbeđena bezbednost lokalnih građana i učesnika manifestacije, s obzirom na to da su već prijavljena četiri protestna skupa protiv komemoracije u Blajburgu koju desničarske snage koriste za veličanje ustaštva, prenosi Večernji list.

Atrakcija