Nema saglasnosti o opštem kolektivnom ugovoru u RS

Autor  Maj 27, 2019

Socijalni partneri još nisu dali konačnu riječ o predloženom tekstu novog opšteg kolektivnog ugovora u RS, a moguće je i da ovaj ugovor ne bude potpisan uskoro, kako je ranije najavljivano, prenosi Radnički media servis.

Rok do kojeg su sindikati i poslodavci trebalo da daju zvaničan stav o predloženom tekstu istekao je 20. maja, ali mišljenja svih još nisu prikupljena.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS, čeka se na stav Unije udruženja poslodavaca, čiji organi opravdano još nisu stigli da se zvanično izjasne o predloženom tekstu. Njihova skupština bi o tome trebalo da raspravlja naredne sedmice, objavio je BN.

Predsednik Unije Dragutin Škrebić uoči sastanka kaže da u predloženom tekstu ima stvari kojima poslodavci nisu zadovoljni, ali i da oni neće biti razlog da novog kolektivnog ugovora u RS ne bude, objavila je Srpskainfo.

– U suštini su to neke podnošljive stvari, pa očekujem da ćemo i prihvatiti tekst. Kada je u pitanju rješenje za regres, mi bismo najviše voljeli da to bude po mogućnostima, ali i ovako kako je definisan regres od 450 KM, bez plaćanja poreza i doprinosa, je nama prihvatljiv. Uvijek sam govorio da regres ima smisla samo ako nema poreza i doprinosa – kaže Škrebić.

Tako definisan regres, međutim, jedan je od glavnih razloga zašto ovakav ugovor neće potpisati Konfederacija sindikata RS, potvrđuju njihovi predstavnici. Jedan od njihovih stavova jeste, naime, da regres mora da bude definisan drugačije i najmanje u visini prosječne plate u RS.

– U tom tekstu uopšte nema primjedbi koje smo mi stavljali na posljednjem sastanku, održanom krajem aprila, i tražićemo da nam se dostavi tekst sa primjedbama socijalnih partnera. Nama ne treba opšti kolektivni ugovor po svaku cijenu, a koji će da ugrozi neka do sada postignuta prava zaposlenih, a posebno da ovaj ugovor daje manja prava radnicima u realnom sektoru u odnosu na one koji imaju zakone o platama. Čvrsto smo i pri stavu da minimalno uvećanje plate po osnovu minulog staža treba da bude 0,4 odsto po godini staža, jer bismo inače ugrozili niže kolektivne ugovore – kaže predsjednik Konfederacije sindikata Željko Tepavčević.

Istovremeno, za Savez sindikata RS ispregovarani tekst je prihvatljiv, ali ništa više od toga ne otkrivaju.

– Predsjedništvo je prihvatilo to što je do sada ispregovarano, a ne znači da tu neće biti još nekih završnih konsultacija, poslije ovoga. Naravno da mi imamo neke sugestije za to, ali to će biti stvar eventualno još nekih završnih konsultacija, ako bude za tim potrebe – kaže generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković.

Iz ovog sindikata objasnili su ranije i da je donošenje Opšteg kolektivnog ugovora bitno, jer će radnici imati definisana prava kao što su regres, naknada po osnovu rada noću i slično, dok sve to sada zavisi od volje poslodavaca.

– Još jedan razlog zašto je ovakav ugovor neprihvatljiv je to što u članu 18. nije predviđeno da poslodavac radniku isplaćuje pomoć u slučaju smrti roditelja, te rođenja djeteta, a to su manja prava nego što su zagarantovana Zakonom o radu. I definicija regresa je nepotpuna i zahtjeva i izmjene određenih zakonskih rješenja, te bi Vlada trebalo da se izjasni po tom pitanju, kao ravnopravan učesnik u socijalnom dijalogu – kaže Tepavčević.

Radnički media servis

Atrakcija