(video) Socijalni partneri saglasni s Vladom RS Istaknuto

Autor  Maj 28, 2019

Stav svih socijalnih partnera na Vladin prijedlog opšteg kolektivnog ugovora konačno bi trebalo da bude poznat. Iz Saveza sindikata Republike Srpske je poručeno da je za njih prihvatljivo ono što je do sada ispregovarano. Da li to znači da će poslije višegodišnjih bezuspješnih sastajanja socijalnih partnera opšti kolektivni ugovor konačno biti potpisan?


Poslije više od tri godine bezuspješnog pregovaranja radnici u Republici Srpkoj konačno bi trebalo da dobiju opšti kolektivni ugovor. Iz saveza sindikata Republike Srpske kažu da je ono što je iz resornog ministarstva ponuđeno u radnom dokumentu za njih prihvatljivo i da očekuju da će ovaj dokument konačno biti potpisan, objavio je BN.

U konačnoj verziji opšteg kolektivnog ugovora se definiše regres od najmanje 450 konvertibilnih maraka, kao i uvećana naknada za rad noću od 30 odsto, za prekovremeni rad 25 procenata i na dane državnog praznika 40 odsto, kao i davanja u slučaju smrti i teže bolesti člana porodice i rođenja djeteta.

Iz Unije udruženja poslodavaca je za BN ranije rečeno da je tekst okvirno prihvatljiv, ali da čekaju stav Skupštine ovog udruženja, dok su iz Konfederacije sindikata poručili da konačnu verziju Opšteg kolektivnog ugovora neće podržati.

Nakon usvajanja izmjena Zakona o radu krajem 2015. godine, socijalni partneri su više desetina puta pokušavali da dogovore tekst opšteg kolektivnog ugovora, ali bez ikakvog konkretnog uspjeha.

Pogledajte video:

Radnički media servis
Atrakcija