Radnici i robovi: Ima li vremena da se isprave greške iz posljednje dvije decenije Istaknuto

Autor  Jun 03, 2019

Njemačku od prošle godine trese nova velika kriza - nedostatak profesionalnih vozača kamiona. Tamošnji mediji pišu da će manjak vozača izazvati probleme njemačkoj industriji i onlajn trgovinama koje za slanje robe koriste cestovni prevoz. Njemačka vlada, kako dalje pišu, ovaj problem shvatila je ozbiljno i planira pokrenuti mjere kako bi se nadomjestio nedostatak vozača, prenosi Radnički media servis komentar Nezavisnih novina koji potpisuje Dejan Šajinović.

Nadam se da već vidite kuda idem s ovom pričom? Pogađate da će se Njemačka, kao i u slučaju zdravstvenog osoblja, ponovo okrenuti regionu zapadnog Balkana. Naš region je Njemačkoj i drugim bogatijim evropskim zemljama najzanimljiviji kao prostor gdje mogu naći radnike u onim oblastima za koje ne postoji pretjerano veliki interes njemačkih radnika.

Već milion puta smo na ovom mjestu pričali o dugoročnim posljedicama koje će ovi trendovi izazvati, tako da ne bih želio da se ponavljam. Ovog puta reći ću da u tom moru problema postoji i jedna dobra vijest: domaći poslodavci konačno počinju da shvataju ono što su na Zapadu znali još prije 50 godina: najvažniji resurs svakog preduzeća su dobro obrazovani i vrijedni radnici. Kod nas postoji neko čudno shvatanje da su ljudi zamjenjivi. Ako neki radnik nezadovoljan platom, radnim uslovima ili odnosom poslodavca ode, zamijeniće ga neki drugi radnik, spreman da radi za još manju platu u još gorim uslovima s još lošijim odnosom poslodavca, piše Šajinović u komentaru Nezavisnih.

E, pa sad je tome došao kraj. Sada naši radnici imaju izbor. Ako ih već ovdje tretiraju kao robove, postoje neki drugi gdje će, čak i ako budu radili u lošijim uslovima, barem raditi za tri puta veću platu.

Možda je za zaustavljenje nekih negativnih trendova već prekasno, ali ipak možda još ima vremena da naši poslodavci stave prst na čelo i povedu računa o svojim radnicima.

Možda do sada nisu znali, ali sad znaju da je dobar radnik njihov najbolji prijatelj.

Radnički media servis za Zapadni Balkan
Atrakcija