Koliko je radnika u RS (video) Istaknuto

Autor  Jun 08, 2019

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, do 1. marta ove godine, prijavljeno je 251 hiljada radnika, što je čak 15 hiljada radnika manje u odnosu na podatke koje ima Zavod za statistiku Republike Srpske i kojih se drže zvaničnici Srpske. Opozicija opominje da se ti radnici, vjerovatno, nalaze u sivoj zoni, dok poslodavci i sindikalci nisu sigurni zbog čega je došlo greške, niti da li su radnici uopšte u zemlji.

Republika Srpska trenutno ima 251 hiljadu zaposlenih radnika. To su zvanični podaci o broju prijava koje su stigle na adresu Poreske uprave Republike Srpske do 1. marta 2019. godine. To znači da najviši zvaničnici Srpske mažu oči javnosti sa cifrom od 268 hiljada zaposlenih, koliko ih je, prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, bilo u septembru prošle godine, što je razlika od čak 15 hiljada radnika, objavio je BN.

Zavod za statistiku je zakonski obavezan da objavljuje podatke o broju radnika koji su sklopili radni odnos sa poslodavcem po bilo kom osnovu. Ali, oni te podatke objavljuju samo dva puta godišnje, u martu i septembru tekuće godine.

Zavod za statistiku Republike Srpske (broj radnika):

Mart 2018. 263. 879

Septembar 2018. 268. 879

Prosjek u 2018. 266. 309

Savez sindikata Republike Srpske dobio je podatke iz Poreske uprave koji, zaključno sa decembrom prošle godine, govore da je broj radnika bio 258 hiljada, što je već za deset hiljada manje radnika, nego što je to objavio Zavod za statistiku za 2018. godinu.

Iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske poručuju da nemaju svoju evidenciju što se tiče broja zaposlenih, ali da je svakako broj prijavljenih radnika Poreskoj upravi jedini koji puni budžet. Ostalih 15 hiljada, ukoliko ih uopšte ima u zemlji, a Poreska uprava nema njihove prijave, ne doprinose budžetu plaćanjem poreza.

Stručnjaci smatraju da bi trebalo preispitati metodologiju rada institucija i način prikupljanja informacija, koji je očigledno različit, objavio je BN.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, u odnosu na prijave pristigle do 1. marta ove godine, polovina radnika radi za platu do 700 konvertibilnih maraka, dok platu veću od 1.200 maraka ima tek 41.000 prijavljenih radnika.

Radnički media servis
Atrakcija