Panika: Željezničari dižu na noge rudare, energetičare i medicinare iz cijele RS Istaknuto

Autor  Jun 12, 2019

Na poziv šest sindikata željezničara, koji su nedavno organizovali štrajk upozorenja na Željeznicama RS, u Banjaluku danas dolaze sindikalci iz Prijedora, Broda, Doboja, Ugljevika, Gacka i drugih gradova RS, članovi Konfederacije sindikata RS, koji su spremni da podrže željezničare, ako bude potrebno i izlaskom na ulice, prenosi Radnički media servis.

Podsjećamo, Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata RS, je na štrajku željezničara u Banjaluci poručio: “Samo recite, gdje i kad, dići ćemo na noge cijelu Republiku Srpsku”, objavila je Srpskainfo,

-Pozvali smo kolege iz drugih preduzeća, pa ćemo vidjeti šta ćemo i kako ćemo dalje. Uglavnom, oni podržavaju naš zahtjev da se u Željeznicama RS hitno potpiše kolektivni ugovor, kroz koji bi nam bile povećane plate za, u prosjeku, 10 odsto, odnosno oko 50 KM po radniku. To je zaista minimum, crvena linija ispod koje ne možemo – rekao je za Srpskainfo Jelenko Dobraš, predsjednik Sindikata Željezničara RS.

On je podsjetio da su željezničari, uz podršku Konfederacije sindikata RS, pred prošle oktobarske izbore zakazali proteste, ali su u posljednjem trenutku odustali.

-Ako ponovo aktiviramo tu odluku o protestima, na ulicu ćemo izaći u organizaciji naše sindikalne centrale, Konfederacije sindikata RS. Ako se to desi, željezničari sigurno neće biti sami, jer su nezadovoljni i medicinari, rudari, zaposleni u rafineriji i mnogi drugi radnici – kaže Dobraš.
Saša Kukolj, predsjednik Sindikata u rudniku “Arselor Mital” u Prijedoru, rekao je da rudari podržavaju željezničare i da su spremni i da izađu na ulicu, kako bi iskazali solidarnost.

Sastanak sindikalaca počinje u 13 časova u Banajluci i očekuje se da će do kraja dana odlučiti o daljim koracima.

Radnički media servis

Atrakcija