RS: Minimalac prima 16.103 zaposlenih, 2313 više nego godinu ranije Istaknuto

Autor  Jun 13, 2019

Na najnižu plaću u RS-u od 450 KM u ožujku su bila prijavljena 16.103 zaposlena, što je za 2313 radnika više u odnosu na isti mjesec lani, prenosi Radnički media servis.

Prema podacima Porezne uprave RS-a, na najnižu plaću u ožujku 2018., koja je bila 410 KM, bilo je prijavljeno 13.790 radnika, dok je u istom mjesecu 2017. minimalac od 395 KM ‘legao’ na račune 11.356 zaposlenih.

Čelnik Unije udruge poslodavaca RS-a Saša Trivić kaže za Glas Srpske da ovi podaci potvrđuju da se nadležni mnogo više trebaju pozabaviti sivom ekonomijom jer je očigledno da se najniža plaća veoma često zloupotrebljava.

- Poslodavci koji isplaćuju zaposlenima samo minimalac na račun, a preostali iznos, ako postoji, daju ‘na ruke’, nelojalna su konkurencija svima koji poštuju zakon i na to upozoravamo godinama - rekao je.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić kaže za Glas Srpske da nisu rijetkost primjeri gdje poslodavci svim radnicima u tvrtki isplaćuju isključivo najnižu plaću, čak i onima kojima po zakonu pripada mnogo više. - Prekovremeni sati i sve što radnik privređuje uračunato mu je u najnižu plaću, što je nedopustivo - kazala je Mišić i dodala da i osim toga što je veoma vidljiv nedostatak radne snage, pojedini poslodavci ipak isplaćuju minimalac.

- Pojedinci bi najsretniji bili kad bi sve radnike mogli prevesti na proračun da ih država plaća - istaknula je.•

Radnički media servis za Zapadni Balkan
Atrakcija