Radnici podnijeli zahtjev za otvaranje stečajnog postupka nad „Žitoprometom“

Autor  Jun 25, 2019

Nakon skoro godinu dana različitih pregovora, konsultacija, pomoći koju je „Žitopromet“ a.d. Bijeljina primao s različitih strana, radnici su shvatili da ne postoji izričita volja većinskog vlasnika da se kompanija revitalizuje, pa su se odlučili na stečaj, prenosi Radnički media servis.

– Napominjemo da postoji niz strateških investitora koji su nedvosmisleno pokazali želju i namjeru da investiraju u kompaniju, ali nije bilo sluha za njihove zahtjeve. Čak je u jednom slučaju kompletan posao pregovaranja doveden do kraja uz dogovorene cijene i uslove transakcije, ali do realizacije nije došlo. Sindikat i radnici potpuno poštuju i uvažvaju volju vlasnika da sa svojim kapitalom upravlja u skladu sa pažnjom dobrog privrednika i u skladu sa svojim interesima. Međutim, s obzirom da je došlo do trajne neplatežne sposobnosti, te nemogućnosti plaćanja radnika, to su se odlučili da pokrenu stečajni postupak – saopšteno je iz Advokatske kancelarije Stevanović, koja zastupa 120 radnika „Žitoprometa“.


Radnici su odlučili da kod Okružnog privrednog suda u Bijeljini danas podnesu zahtjev za otvaranje stečajnog postupka nad „Žitoprometom“, objavila je Srpskainfo.
Sud je taj koji odlučuje o otvaranju prethodnog stečajnog postupka, odnosno kasnijem direktnom otvaranju stečajnog postupka. Sud će, po ispitivanju prethodnih uslova, saslušati zakonskog zastupnika preduzeća, te odlučiti da li su ispunjeni uslovi za otvaranje stečaja.

– Radnici su se odučili na ovaj korak iz razloga što nije postojala mogućnost oživljanja proizvodnje, niti su obaveze prema dobavljačima, pružaocima uslugama i radnicima servisirane redovno. Kašnjenja za plaćanja se mjere mjesecima, a račun kompanije je već dugo u blokadi. Dugovanja prema radnicima iznose nešto više od 1.300.000,00 KM. Dugovi ka svim dobavljačima su oko 5,02 miliona KM (sa radnicima), dok na današnji dan firma raspolaže sa preko 17 miliona KM imovine – stoji u saopštenju.

Radnički media servis za Zapadni Balkan

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31