Ovo je pozadina jučerašnje kuknjave ove kompanije da ne mogu naći radnike Istaknuto

Autor  Jun 30, 2019

Jučer su mediji prenosili izjave iz kompanije "13. jul – Plantaže“ u kojem su se obilato raskukali da nemaju radnika iako je dnevnica "i do 35 eura" a potrebno im je 700 radnika. No nešto kasnije objavljena je vijest o burnoj skupštini akcionara ove kompanije. Svađe i optužbe akcionara, izvršnog i finansijskog direktora.

"Crnogorska državna kompanija "13. jul – Plantaže“, koja je jedan od najvećih i najznačajnijih proizvođača grožđa i vina u jugoistočnoj Evropi, i ove godine, kao i prethodnih, susreće se sa problemom nedostatka radne snage".

Ovo je pozadina jučerašnje kuknjave ove kompanije da ne mogu naći radnike. Pročitajte o čemu se zapravo radi i zašto radnici odlaze sa ovih prostora u potrazi za pravednom cijenom rada i daleko od epidemije korupcije:

Skupština akcionara državne kompanije 13. jul – Plantaže, nakon tročasovne burne rasprave, usvojila je juče izvještaj o poslovanju za prošlu godinu, objavile su crnogorske Vijesti.

Obilježena je i nezadovoljstvom manjinskih akcionara, kao i svađom bivše finansijske direktorice Valerije Saveljić sa izvršnom direktoricom Vericom Maraš u vezi toga da li je prošlogodišnji izvještaj o poslovanju, sa konačnim bilansom lažiran ili ne.

Kompanija je 2018. završila neto proftom od 2,42 miliona eura, ali je ovlašćeni revizor BDO, koji je juče opet izabran za revizorsku kuću, dao mišljenje sa rezervom za prošlogodišnje bilanse.

“Da su predate krivične prijave za izradu lažnog bilansa, od polugodišnjeg finansijskog izvještaja 2015. do danas procesuirane, sad nam se ne bi ponovo prezentovao lažni bilans. Opet je namješten po svim stavkama: prihodi, rashodi, zaliha rinfuz i gotovih proizvoda. U izvještaju se navodi da prihod od prodaje vina i prirodnih rakija iznosi 25,9 miliona eura i da je on veći za milion… Zašto se trenutno u magacinima Neregelije nalazi 1.026 paleta naših proizvoda koji su fakturisani kupcima? Da postoji stvarna tražnja za tim proizvodima, oni danas ne bi bili u magacinima, već na policama ili direktno kod krajnjih potrošača. Ali, trebao se fiktivno napraviti rezultat bolji od prošlogodišnjeg i pokazati akcionarima – vlasnicima da prodaja raste, što nije istina“, tvrdi bivša finansijska direktorka Saveljić, ističući da je za 1,5 miliona eura “naduvana prodaja, i to samo za jedno, bosansko tržište”.

Izvršna direktorica je negirala da je izvještaj o poslovanju lažiran, a Saveljić se, između ostalog, obratila i riječima: “Sama pala, sama se ubila“.

„Nijedna podnijeta krivična prijava nema osnova. To vam odgovorno tvrdim… Bilansi Plantaža su najčistiji među kompanijama, ne u Crnoj Gori, nego u regionu“, naglasila je Maraš.

Član Odbora direktora prof. dr Božo Mihailović kazao je „da nije tačno da je bilans lažan“, jer on u suprotnom ne bi o njemu raspravljao. „Ne vidim krah, već pravce razvoja ove kompanije“, poručio je Mihailović i otkrio da spremaju prodor na kinesko tržište.


Menadžment Plantaža priznao je da svake godine gubi između 2,5 i tri miliona eura zbog političkih odluka na koje ne mogu da utiču i nemogućnosti da prodaju vino na tržištu Rusije.

Mali akcionari Aleksandar Raspopović i Predrag Vujović su kritikovali menadžere što nijesu vlasnike upoznali 20 dana ranije sa revizorskim izvještajem za 2018, ni prikazali potencijalne troškove po osnovu sudskog spora vrijednog više od šest miliona eura, koje Plantaže godinama vode sa firmom OMP.

„Sudski postupak je u toku. Nijesmo željeli da prejudiciramo, a sva tri nalaza vještaka do sada bila su u našu korist“, odgovorila je Maraš.

Usvojena je i odluka da se u sedmočlani Bord direktora izaberu: Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Dušan Perović, Đorđije Rajković, Anica Hajduković, Sead Šahman i Samo Jovićević, objavile su crnogoreske Vijesti.

Pročitajte i tekst koji je prvobitno plasiran u medije o nedostatku radnika na ovom LINKU

Atrakcija