×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 45

Biokšić: Ovo je kraj za Aluminij

Autor  Jul 10, 2019

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika “Aluminija” Romeo Biokšić izjavio je jutros, nekoliko časova nakon što je Aluminij d.d. Mostar iskopčan s visokonaponske mreže, kako smatra da je to kraj za ovu mostarsku fabriku.

“Tu sam 21 godinu i sve do sada sam imao neku dozu optimizma, ali nakon ovog sinoćnjeg događaja, smatram da je ovo kraj za Aluminij”, kazao je Biokšić u izjavi za Fenu.

Dodao je kako je jedan mali broj radnika neproizvodnog sektora jutros stigao na posao te da će kasnije održati i sastanak.

“U 11 sati će biti održan sindikalni i sastanak s Upravom Društva i nakon toga ćemo znati šta i kako dalje”, potvrdio je Biokšić te naveo kako predstavnike Sindikata Aluminija do sada niko nije kontaktirao.

Četiri minuta iza ponoći Aluminij d.d. Mostar iskopčan je s visokonaponske mreže.

Tako se ostvario najcrnji scenarij na koji su proteklih dana upozoravali radnici Aluminija. Nagli prestanak rada prouzročiće hlađenje i stvrdnjavanje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama što će prouzrokovaiti ogromne štete na pogonu.

Eventualno ponovno pokretanje proizvodnje zahtijevaće ogromne troškove i, po svemu sudeći, kako su proteklih danas upozoravali vodeći ljudi Aluminija, ovim činom zabijen je posljednji čavao na lijesu nekadašnjeg giganta.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 odsto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari takođe imaju 44 odsto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 odsto.

Atrakcija