Ko će odgovarati za dug od 400 miliona KM Istaknuto

Autor  Jul 10, 2019

Džindić je podsjetio da dug od 400 miliona KM nije nastao preko noći, nego je posljedica sistemskog i planskog rada na štetu Aluminija i radnika od ranijih uprava.

- Za to neko mora odgovarati. Za Aluminij se mora naći održiv model samoodrživosti. Da smo sinoć imali čarobni štapić kojim bi uklonili sva dosadašnja dugovanja Aluminija, oni bi već u sljedećoj smjeni napravili gubitak, jer je sadašnji način poslovanja neodrživ - smatra Džindić.

Dodao je da mu je v.d. direktor Aluminija Dražen Pandža u telefonskom razgovoru obećao da će tokom dana ili eventualno do sutra ujutro poslati kompletan izvještaj o proceduri gašenja tog preduzeća i svim događajima koji su sinoć obilježili zaustavljanje rada u Aluminiju.

Također, tokom dana Pandža bi trebao poslati zahtjev za stečaj.

Zbog nastale situacije Vlada FBiH će i dalje tražiti nove strateške partnere, te nastaviti razgovor s potencijalnim partnerima.

- Ne vjerujemo da će ova odluka o zaustavljanju rada ili eventualno o stečaju promijeniti odluke potencijalnih investitora jer su oni već dobro upoznati sa situacijom - kazao je Džindić.

Vlada Federacije BiH izrazila je žaljenje zbog gašenja privrednog društva Aluminija, posebno zbog radnika koji su dovedeni u tešku situaciju, potvrdio je to danas federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na pres-konferenciju u Sarajevu.

Istakao je da Vlada FBiH stoji pri tome da će se pobrinuti za sve radnike koji steknu uvjete za penziju, kojima se treba uvezati radni staž.

- Od sinoć smo u stalnom kontaktu s Upravom i Nadzornim odborom. Uputili smo informaciju u kojoj tražimo da nas pismeno obavijeste o provedenoj proceduri gašenja da li je sve urađeno onako kako nalažu procedure u Aluminiju, kao i to u kakvom su stanju postrojenja nakon što je obustavljena isporuka električne energije - kazao je Džindić.

Atrakcija

 

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31