Lider: Aluminij - "Smrt socijalizma" Istaknuto

Autor  Jul 11, 2019

Lider, hrvatski poslovni portal, objavio je tekst  pod naslovom "Propast mostarskog Aluminija: Ponoćna smrt socijalizma u bivšoj Jugoslaviji" (autora Gorana Litvana). Prenosimo ga u cjelini, uz napomenu kako se slučaj gašenja mostarskog Aluminija može gledati i kroz "drugačiju" dioptriju te upotrebljavati na različite načine.

Četiri minute nakon ponoći s utorka na srijedu zaustavljena je isporuka električne energije mostarskom Aluminiju i stala je elektroliza. Smrću te nekadašnje perjanice tamošnjega gospodarstva završeno je razdoblje socijalizma u ‘regiji’, što je postao eufemizam za bivšu Jugoslaviju. A ova priča o aluminiju proteže se kroz tri države: BiH, Hrvatsku i Sloveniju, piše Lider.
Aluminij se prerađivao u velikim kompleksima – Aluminiju u Mostaru i tvornici lakih metala u Šibeniku, nazvanoj prema slovenskom političaru Borisu Kidriču, glavnomu socijalističkom ekonomskom ideologu neposredno poslije Drugoga svjetskog rata.

Sve je funkcioniralo dok je državna struja državnim kompanijama bila dovoljno jeftina za proizvodnju skupog aluminija. S takvom dogovor(e)nom ekonomijom i cijenom nastavljeno je i nakon osamostaljenja Hrvatske i BiH. Šibenska je elektroliza uništena u ratu i navodno je Tuđman sâm odlučio da se ne obnavlja, nego je sklopljen ‘deal’ s Mostarom: mi vama jeftiniju struju, vi nama jeftiniji aluminij.

U međuvremenu je i Sanader optužen zbog povlaštene cijene kojom je HEP prodavao struju Aluminiju. Sarajevo pak nije htjelo subvencionirati struju Mostaru, zbog čega je nastalo 140 milijuna eura dubioza (od ukupnih 200 milijuna eura gubitaka).

A dok se mostarska elektroliza gasi, u Šibeniku se TLM izdignuo kao feniks iz pepela, ali pod novim uvjetima. Slovenija nije u toj aluminijskoj priči samo zbog Borisa Kidriča. Slovenski Impol kupio je 2016., nakon godina izgubljenih u gubicima i nes(p)retnim privatizacijskim pričama, na javnoj dražbi imovinu propalog TLM-a za 75 milijuna kuna, vrlo brzo u valjaonicu uveo treću smjenu, posljednje dvije godine posluje pozitivno, lani je zapošljavao više od četiristo ljudi i ostvario je 260 milijuna kuna prihoda, od čega više od 240 milijuna u izvozu, a ove godine počela je i proizvodnja dijelova za avioindustriju, što je unosnije od običnih aluminijskih limova. Šibenik više ne ovisi o mostarskom aluminiju, a sirovinu će Slovenci u Šibenik lifrati iz neke druge elektrolize. Ali Impol-TLM više nije tvornica iz socijalizma, koji je na ovim prostorima umro u noći s utorka na srijedu u Mostaru, piše Lider.

Radnički media servis
Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Juli 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31