MMF: Zbog iseljavanja Hrvatska na dnu EU Istaknuto

Autor  Jul 17, 2019

Dramatična predviđanja MMF-a: 'Hrvatska će zbog gubitka stanovništva pasti na dno EU-a'

Ako se ništa ne promijeni, Hrvatska bi zbog smanjenog nataliteta, rastućeg iseljavanja i pada broja raspoloživih radnika mogla doživjeti najveći pad investicija među bivšim komunističkim državama, kao i najveći rast proračunskog deficita, pokazuju procjene MMF-a, piše Novi list.

Dok se u Zagrebu tresu stolice ministara i padaju ostavke, premijer Andrej Plenković je nakratko svratio u Dubrovnik na konferenciju o demografiji, na kojoj je Međunarodni monetarni fond iznio dramatična predviđanja o gospodarskom zaostajanju Hrvatske, zbog rastućeg iseljavanja i gubitka stanovništva. Budući da se očekuje rekonstrukcija Vlade, sumorne MMF-ove prognoze nezasluženo su ostale u medijskoj sjeni.
Sve zemlje srednje i istočne Europe bit će teško pogođene padom stanovništva, ali najteže posljedice među članicama Europske unije imat će Hrvatska, prema procjeni MMF-a. Budući da neće imati dovoljno radnika, Hrvatska će nastaviti gospodarski zaostajati za svima, pri čemu će je prestići i sve nove članice EU-a, uključujući Bugarsku.

Ako se ništa bitno ne promijeni, do 2050. godine Hrvatsku bi gospodarski trebale sustići Srbija i ostale balkanske zemlje, koje danas nisu članice Unije, pokazuje MMF-ovo izvješće pod naslovom »Nepovoljni demografski utjecaji u srednjoj i istočnoj Europi«. To je izvješće objavljeno istog dana kada je u Dubrovniku, u organizaciji MMF-a i Hrvatske narodne banke, počeo spomenuti skup.

Ekonomski jaz

Općenito govoreći, zemlje srednje i istočne Europe do 2050. godine trebale bi izgubiti 12 posto stanovništva, dok će se broj radnika istodobno smanjiti dvostruko više, 25 posto. To će usporiti njihov gospodarski rast za jedan postotni bod, upozorio je u Dubrovniku zamjenik direktorice MMF-a Tao Zhang.

– Sve manja ponuda rada i niža produktivnost starijih radnika, zajedno s većim pritiskom na javne financije, mogu te zemlje stajati 1 posto BDP-a godišnje, izjavio je Zhang. Stoga će se otežati i smanjivanje ekonomskog jaza između tih zemalja i razvijene zapadne Europe.

Da nemaju nevolja s padom stanovništva, sve države srednje i istočne Europe do 2050. godine postigle bi 74 posto BDP-a po stanovniku od prosjeka zapadnoeuropskih zemalja, kazao je Zhang. Ovako, u sljedeća tri desetljeća postići će samo 60 posto razine dohotka razvijenih. Trenutačno su dostigle 52 posto, pri čemu su u taj prosjek uključene Rusija, Ukrajina, Bjelorusija i zemlje jugoistočne Europe izvan EU-a.
Što je najtragičnije, zbog pada broja radnika Hrvatska bi od 2020. do 2050. trebala ekonomski stagnirati, piše Novi list.

Prikovani za dno

Ostala bi na relativno istoj razini kao i danas, na manje od 60 posto BDP-a po stanovniku od prosjeka razvijene zapadne Europe, prema procjeni MMF-a. Ostale zemlje, osim Rusije, smanjit će današnji jaz prema zapadnoj Europi. Sve nove članice EU-a, uključujući Bugarsku, znatno će pretrčati Hrvatsku po visini BDP-a po stanovniku. Naša zemlja ostala bi prikovana za dno EU-a, s time da bi je do 2050. mogle sustići Srbija i ostale države bivše Jugoslavije, zajedno s Albanijom. Ponavljamo, i ostale zemlje imat će ekonomskih neprilika zbog gubitka stanovništva, ali ne tako dramatičnih kao Hrvatska.

Ako se ništa ne promijeni, Hrvatska bi zbog smanjenog nataliteta, rastućeg iseljavanja i pada broja raspoloživih radnika mogla doživjeti najveći pad investicija među bivšim komunističkim državama, kao i najveći rast proračunskog deficita, pokazuju procjene MMF-a.

Naravno, ta predviđanja ne treba uzeti zdravo za gotovo, jer i sam MMF priznaje da je teško davati dugoročne prognoze. U svijetu se odvijaju duboke tehnološke, klimatske, socijalne i političke promjene. Nema sumnje da se stvari mogu mijenjati i da države neće prekriženih ruku sjediti pred činjenicom da gube stanovništvo.

Tu se na riječima pokazao jakim i premijer Plenković, koji je u Dubrovniku poput groma iz vedra neba ispalio ocjenu da je »demografski izazov ključno pitanje za opstanak hrvatskoga naroda«. Međutim, kad je počeo nabrajati što njegova vlada radi na ublažavanju trendova koji očito vode u demografsku katastrofu, Plenković nije iznio ništa bitno novo, pokazujući da je Vlada na djelima jako slaba.

Radnički media servis za Zapadni Balkan
Atrakcija