Mišić: Najnižaa plata - 600 KM

Autor  Jul 24, 2019

Savez sindikata Republike Srpske traži da bude održana temtska sjednica Vlade Republike Srpske. Tema – plate u Srpskoj. Sindikalci traže povećanje minimalne plate sa sadašnjih 450 na 550 KM, a krajem decembra novo povećanje, da najniža plata iznosi najmanje 600 KM. Cilj je, kažu, zaustaviti odlazak sposobne radne snage.

''Naravno da je i to malo, ali cijenimo ekonomske pokazatelje koji kažu da postoje parametri koji kazuju da je moguće povećati najnižu platu na 550 KM'' – rekla je nakon sjednice Predsjedništva predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić, prenosi BN.

Parametre koje spominju sindikalci, ne vrednuju jednako i poslodavci. Što se njih tiče, povećanje plate trenutno nije ni opcija.

''Ja sam uvijek rekao da se najniža plata ne dogovara, ona se izračunava. Ona zavisi od prosječne plate, ne može biti veća od 50% prosječne plate. Prema tome treba uzeti statističke podatke i matematika kaže kolika je, ne da se dogovaramo i da pravimo zahtjev. Volio bih kad bi bila 1.000 maraka da je to moguće, ali to nije moguće u ovom momentu'' – odgovara predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Prosječna plata u Republici Srpskoj je 910 KM. Prema podacima Sidnikata 160 hiljada radnika u Srpskoj ne može da se približi tom prosjeku. Osim plata, problem je i zastoj u pregovorima između sindikata i poslodavaca o potpisivanje granskih kolektivnih ugovora iz realnog sektora.

'' S obzirom na to da je Unija udruženja poslodavaca ranije eksplicitno rekla da ne želi potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora, stvoreni su preduslovi da mi iz realnog sektora tražimo da idemo u dogovor o potpisivanju granskih kolektivnih ugovora u tom sektoru", rekao je potpredsjendik Sindikata RS Tane Peulić.

I sindikalci koji predstavljaju budžetske radnike traže povećanje plata i novo potpisivanje kolektivnih ugovora. Sporadično povećanje plata kažu može se svesti na nivo statističke greške.

Radnički media servis

Atrakcija