Bandić: Rast plaća u obrazovanju za 34% Istaknuto

Autor  Avg 13, 2019

Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića predstavila je prijedlog za povećanje plaća u obrazovanju u Hrvatskoj u sklopu kojeg predlažu da se u ovoj godini povećaju plaće učiteljima i profesorima deset posto, iduće godine još sedam posto te da se u 2021. nastavi trend povećanja od 17 posto.

S prijedlogom će ići prema svim saborskim klubovima, bez obzira na to jesu li pozicija ili opozicija, a zatim i prema Saboru i Vladi Hrvatske, najavio je na konferenciji za novinare čelnik Stranke rada i solidarnosti, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, prenosi HRT.

Apelirao je na premijera, Vladu, ministricu da to naprave što prije osiguraju učiteljima plaću primjerenu radu i uvjetima života te pošalju političku poruku kako je obrazovanje budućnost zemlje.

Tim prijedlogom stranka traži da se izjednače plaće učiteljima i profesorima u osnovnim i srednjim školama s odgajateljima i pedagozima u zagrebačkim dječjim vrtićima.

- Odgajateljica prvostupnica u zagrebačkom vrtiću ima 13 posto veću plaću od učitelja prvostupnika u osnovnoj i srednjoj školi. Pedagog s magisterijem struke u zagrebačkom dječjem vrtiću ima 17 posto veću plaću od nastavnika magistra u osnovnoj i srednjoj školi. Odgajateljica s magisterijem struke ima 17 posto veću plaću od nastavnika u osnovnoj i srednjoj školi, naveo je Bandić.

Nema izračun o tome koliko bi prijedlog njegove stranke stajao proračun, te je ustvrdio da je posao Ministarstva financija, premijera i resorne ministrice da to izračunaju.

- Nećemo birati sredstva, ona demokratska, tražimo podršku bez obzira na to tko je na poziciji, a tko u opoziciji. Prijedlog ide u klub zastupnika, a onda idu prema Vladi i Saboru i nećemo birati sredstva, poručio je Bandić.

Prijedlog ministrice obrazovanja Blaženke Divjak o povećanju plaća u obrazovnom sustavu za četiri posto nazvao je sramotnim, dodavši da su to trebali odavno napraviti.

- Zato ćemo ih mi prisiliti da to učine i za to novca mora biti. Sve ostalo je floskula i demagogija, ocijenio je Bandić.

Kazao je da prethodno nije razgovarao o prijedlogu svoje stranke s premijerom Plenkovićem. "Nismo mi u zajedničkom klubu", dodao je.

Potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti Jelena Pavičić Vukičević navela je da prema statistikama Europske komisije iz 2015./2016. najmanja učiteljska plaća u Hrvatskoj na godišnjoj razini iznosi oko 67.000 kuna (9000 eura), a najveća oko 115.000 kuna (15.270 eura) dok je europski prosjek najniže plaće na godišnjoj razini oko 183.000 kuna (24.351 eura), a najviše oko 287.000 kuna (38.255 eura).

Istaknula je da se plaće hrvatskih učitelja nalaze u prosjeku istočnoeuropskih zemalja, gdje su plaće niže od onih u zapadnim razvijenim zemljama. Poručila je da lokalna samouprava itekako može utjecati na visinu plaće svojih zaposlenika u obrazovanju.

- Mišljenja smo da sukladno Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi polako dolazi vrijeme da lokalna samouprava u Hrvatskoj, diljem županija i gradova kao osnivača i vlasnika osnovnih i srednjih škola također mogu imati znatniji utjecaj na materijalni status učitelja i nastavnika, odnosno da oni koji postižu zajedno sa svojim učenicima iznimne rezultate, to moraju osjetiti na svojim plaćama, zaključila je Pavičić Vukičević.

Radnički media servis za Zapadni Balkan

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Novembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30