Dr. Berberović: Bez reprezentativnosti doktori će napustiti FBiH Istaknuto

Autor  Avg 22, 2019

"Mislim da će najmanje 20% doktora otići kroz godinu dana. To je brojka koju je nemoguće nadoknaditi i takvo zdrvastvo FBiH ne može opstati, kaže predsjednica Strukovnog sindikata doktora HNK Marina Berberović u intervju za Radnički media servis za Zapadni Balkan. "Pojam strukovnih sindikata zakon mora poznavati, ali zakon mora biti takav da ga sud u Livnu, Sarajevu, Tuzli i svim ostalim gradovima isto tumači što sada nije slučaj", ističe Berberović. Posebno naglašava da u potpunosti podržavaaoznaku i akciju "Radnička preporuka za kupovinu - Kupujmo solidarno" u svoje ime, ali i u ime svih članova Sindikata doktora. "Sindikat je udruženje koje se bori za zaštitu radničkih prava i naš sindikat je tu ne samo za naše članove nego za sve radnike koji žele napredak. Oni poslodavci koji brinu o radnicima, zasigurno zaslužuju da budu imenovani te da svi mi kroz korištenje njihovih proizvoda i usluga još više doprinesemo boljem sutra za sve radnike", kaže čelnica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ/K.


Radnički media servis: Predsjednica ste Sidnikata doktora i stomatolga za HNK. Kakvo je stanje u HNK po pitanju odnosa prema ovom sindikatu - kakav imate odnos  s vlastima i na koje probleme nailazite?

Marina Berberović: Hvala Vam za poziv na razgovor i priliku da javnost još jednom upoznamo s problemima na koje nailazimo.
Sindikat doktora med. i stom. je u HNŽ osnovan prije nešto više od dvije godine. Okuplja preko 95% doktora. Prošle godine smo s Vladom HNŽ potpisali po prvi put KU za doktore med.i stom. , obećali su nam povećanje plaća kroz tri godine u tri etape i naše članstvo je bilo prilično zadovoljno postignutim dogovorom. Nakon toga do unatrag mjesec dana nismo imali kontakta s Vladom HNŽ, ali za to nije ni bilo potrebe. Od 1.7.2019. godine je trebala biti druga etapa povećanja plaća, međutim to je izostalo u više ustanova u HNŽ što je dovelo do zakazivanja štrajka 10.9.2019.godine ukoliko do tada ne bude ispoštovan potpisani KU. Početkom 7 mjeseca smo poslali dopis Vladi i ministarstvu vezano za primjenu KU, ali do danas nas nitko nije kontaktirao. Nadam se da će ipak što skorije doći do odgovora vladajućih i da će ispuniti dato obećanje, da će idući mjesec plaće biti po Kolektivnom ugovoru i da će time zaustaviti najavljeni štrajk.

Radnički media servis: U kojoj mjeri liječnici iz Hercegovine odlaze iz zemlje; da li postoji neka sluzba koja evidentira takve slučajeve i najave trenda odlazaka?

Marina Berberović: Nažalost službene podatke nemamo, međutim odlazak liječnika je do unatrag godinu dana bio sve izraženiji svakog mjeseca. Potpisanim Kolektivnim ugovorom je Vlada tada prilično smanjila odlazak liječnika iz HNŽ, ali bojim se da će trenutna situacija opet otvoriti to pitanje i da će hercegovačke bolnice uskoro ponovno imati znatan nedostatak doktora. Poseban problem čini to što najviše odlaze mladi specijalisti. To su doktori s 10-15 godina radnog iskustva, koji bi baš sada trebali ostvariti najveći radni učinak, a oni napuštaju ove prostore. Njihov odlazak će se osjetiti ne samo sada, nego sigurno kontinuirano i kroz idućih 10-tak godina koliko je potrebno da mladi liječnici koji izlaze s fakulteta budu spremni da ih zamijene, naravno uz uvjet da ti mladi liječnici također ne napuste BiH.


Radnički media servis: U Hrvatskoj se dešavaju prilično slične stvari kad je u pitanju zdravstveni sektor, liječnici bez iskustva se "stavljaju u pogon", kod nas se olako odbacaju liječnici sa velikom iskustvom nakon 75. godine života oduzimanjem licence ...


Marina Berberović: Upravo je to nastavak onoga o čemu sam prethodno govorila. Odlaskom mladih specijalista se stvara jedan prozor u generacijama liječnika koji je teško kvalitetno popuniti. Mladi liječnici sigurno imaju teorijsko znanje, ali je potrebno nekoliko godina rada i iskustva da bi oni mogli samostalno kvalitetno obavljati posao liječnika. Iza toga tek ide 4-5godina edukacije kroz specijalizaciju određene grane medicine i tek tada imate liječnika koji može zbrinjavati ozbiljnije pacijente. Što se tiče rada doktora iznad 75.godine života osobno mislim da svi mi u tim godinama zaslužujemo odmor od rada, uživanje u svemu onome što smo sticali cijeli život, ali isto tako ukoliko neko želi i tada nastaviti raditi trebalo bi naći način kako mu to omogućiti u granicama koje su prihvatljive i moguće.

Radnički media servis: Koji je po Vama razlog da se sindikatu doktora oduzme reprezentativnost: na prvu, izgleda da je nekom baš stalo da rastjera doktore i stomatolge po Evropi?

Marina Berberović: Kada je usvajan današnji ZOR sigurno nikome nije bila namjera njime diskriminirati jednu grupu radnika, a u našem slučaju doktore. Međutim ZOR je ostao nedorečen i nejasno definiran u pojedinim članovima pa tako i u dijelu o reprezentativnosti. Želja drugog sindikata da pokažu svoju moć, da zastupaju i odlučuju u ime doktora je i bila razlog zašto smo se mi odvojili u sindikat doktora. Oni su to teško prihvatili, iskoristili nejasno definiran ZOR i pokrenuli tužbe. Sudovi nisu jedinstveni u odlukama pa trenutno imamo situaciju da su doktori u jednim kantonima priznati, a u drugima nisu. Doktore može zastupati samo doktor. Drugačije ne može biti. Trenutno je pokrenut prijedlog izmjene sadašnjeg ZOR i nadam se da će ga Parlament FBiH usvojiti te time zaustaviti dalju diskriminaciju doktora. Od strane Vlade FBiH je također u pripremi potpuno novi Zakon o reprezentativnosti koji će biti konačno i nadam se pravo rješenje ove situacije. Pojam strukovnih sindikata zakon mora poznavati, ali zakon mora biti takav da ga sud u Livnu, Sarajevu, Tuzli i svim ostalim gradovima isto tumači što sada nije slučaj.

Radnički media servis: Predstavnički dom nije raspravljao na predvidjenoj sjednici o plaćama, statusu, položaju doktora medicine, nema kolektivnog ugovora ... koja je pozadina takvog odnosa? 

Marina Berberović: Predstavnički dom je na prošloj redovnoj sjednici trebao baš glasati o ovim izmjenama ZOR u dijelu koji se odnosi na reprezentativnost.
Nažalost sjednica je odgođena. Ne mislim da je sjednica odgođena zbog pitanja doktora, jer mi smo samo jedna od točki toga dnevnog reda, koji na kraju nije ni usvojen, odnosno sjednica nije ni započela. Ja se nadam da će već idući mjesec novo predsjedništvo zakazati nastavak sjednice na kojoj će zastupnici pokazati koliko im je bitno zadržati doktore u FBiH i time građanima omogućiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Pitanje naše reprezentativnosti nije samo pitanje Sindikata, reprezentativnost je priznanje da uvažavaju doktore, da nas smatraju ravnopravnim sugovornicima za pitanje naših prava, bez toga priznanja doktori će napustiti FBiH, otići će tamo gdje ih cijene, a nažalost to će osjetiti cijeli zdravstveni sistem i njegovi korisnici, građani FBiH.

Radnički media servis: Po Vama, koji postotak doktora i stomatologa planira napustiti Hercegovinu ( HNK) i BiH?

Marina Berberović: Ukoliko u idućih nekoliko mjeseci ne dođe do rješavanja osnovnih naših pitanja, a to su Kolektivni ugovori i pitanje reprezentativnosti ne sumnjam da će se itekako osjetiti odlazak doktora. O postotcima je teško govoriti, ali mislim da će najmanje 20% doktora otići kroz godinu dana. To je brojka koju je nemoguće nadoknaditi i takvo zdrvastvo FBiH ne može opstati.
Vremena još uvijek ima da se to spriječi i nadam se da ćemo iduće godine u ovo doba raditi na unapređenju zdravstvene zaštite, a da nećemo tražiti krivca za nepovratan kolaps zdravstva.


Radnički media servis: Radnički media servis je pokrenuo akciju i oznaku "Radnička preporuka za kupnju - Kupujmo solidarno" - Kupujmo od onih koji poštuju prava radnika, ne kupujmo od izrabljivača radnika" - želio bih da ovo prokomentarišete značaj ove oznake i akcije?

Marina Berberović: U potpunosti podržavam oznaku i akciju "Radnička preporuka za kupovinu - Kupujmo solidarno" u svoje ime, ali i u ime svih naših članova. Sindikat je udruženje koje se bori za zaštitu radničkih prava i naš sindikat je tu ne samo za naše članove nego za sve radnike koji žele napredak. Oni poslodavci koji brinu o radnicima, zasigurno zaslužuju da budu imenovani te da svi mi kroz korištenje njihovih proizvoda i usluga još više doprinesemo boljem sutra za sve radnike.

Radnički media servis za Zapadni Balkan
Atrakcija