Radnička nagrada Zehri Hadžić i Sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja USK Istaknuto

Autor  Avg 22, 2019

Predsjednici Zehri Hadžić i Sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja Unsko-sanskog kantona dodijeljena je Radnička nagrada Pravda i solidarnost u kategoriji Najefikasniji sindikat (avgust / kolovoz 2019).

Nalazeći se u teškim uslovima i iskušenjima u vrijeme dvostrukih i licemjernih mjerila vlasti i masovnog iseljenja, predsjednica Hadžić i njen sindikat pokazali su potpunu posvećenost i istrajnost u namjeri rješavanja teških i gorućih pitanja za obrazovno-odgojne zaposlenike u USK te pokušavali na sve načine doći do rješenja i potpunog poštivanja kolektivnog ugovora.

Osim toga, u proteklih nekoliko mjeseci ovaj Sindikat je bio jedan od najaktivnijih u svom radu i javnom djelovanju na području FBiH.

I pored pokušaja ignorisanja i pritisaka od vlasti, nisu se predali i poduzeli su sve mjere kako bi se riješila goruća pitanja za članstvo ovog sindikata te javno i eksplicitno ukazali na sve propuste vlasti u odnosu prema članstvu ovog sindikata odnosno prema obrazovno-odgojnim zaposlenicima u USK.

Organiziranje protesta i stalni pritisak prema vlastima ovog sindikata rezultirao je snažnim odjekom u F BiH: Dokaz za to je HNK. gdje su vlasti, očito svjesni prelijevanja istog problema i odlaganja razumnog rješenja, odlučili preduprijediti scenario iz USK te objavili da će bez otpuštanja riješti problem s istim brojčanim viškom od 300 prosvjetara. Snažna je to poruka vlastima u USK koji poslije poteza predsjednika Vlade HNK/Ž Hercega više nemaju prostora bez da se odluče za istovjetno i pravedno rješenje.
„Vrlo mudar i efikasan potez premijera Hercega iz HNK trebao bi biti pouka vlasti i dobra poruka vlasti USK - a na koji način treba rješavati problem viška radnika i boriti se za ostanak stanovnika na području USK- a. Sve pohvale premijeru Hercegu u nadi da će borba Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja uroditi plodom i natjerati vladu na USK da slijedi primjer HNK i najvažnije - da ispoštuje potpisani Kolektivni ugovr za radnike u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju USK –a“, izjavila je Zehra Hadžić  povodom dodjele Radničke nagrade Pravda i solidarnost a u kontekstu modela rješevanja viška radnika u osnovnom obrazovanju u USK.

Najvećim dijelom, snažne aktivnosti Zehre Hadžić i Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Unsko-sanskog kantona doprinijeli su da je već očito da će potez iz HNK biti smjernica za ostale kantone i cijelu BiH.
U poduzimanju aktivnosti, iz ovog sindikata nisu se libili krenuti i sa najoštrijim mjerama kao što je najavljeni veliki štrajk u vrijeme početka školske godine, kako bi se ispunila pravda prema obrazovno-odgojnim radnicima u USK.

Radnički media servis za Zapadni Balkan

Atrakcija